Ny milliardinvestering i dansk mobilnet

Sonofon/Telenor forbedrer både dækning og hastighed på 3G-mobilnettet langs jernbanen, i sommerhusområder og ved færgelejerne. Det bliver næppe billigere, men der bliver færre nedture med huller i dækningen.

Der er stadig for mange huller i 3G-mobildækningen i Danmark. Derfor skyder Sonofon/Telenor et stort beløb i at sikre god dækning i bl.a. sommerhusområderne. Foto: Colourbox Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks næststørste teleselskab gør klar til en ny milliardinvestering i sit 3G-mobilnet i 2009, så det bliver hurtigere, og så dækningen forbedres også i sommerhusområder og langs banestrækningerne.

»Vi investerer nu mere end en milliard kroner i 2009 i Danmark alene. Det er en massiv investering. Fokus er på de fire største byer, hvor befolkningstætheden er størst, men samtidig opruster vi langs banestrækninger og i sommerhusområder,« siger direktør for privatmarkedet, Peter Berg, til Business.dk.

Sonofon/Telenor er i denne uge gået i gang med at sætte datahastigheden op på masterne i selve København. Dermed vil man - teoretisk - kunne modtage data med 7,2 megabit i sekundet, mere end det dobbelte af en gennemsnitlig, dansk Internet-forbindelse hjemme i husstanden.

Dobbelt hastighed

»I første halvdel af 2009 forventer vi at være klar med 14,4 megabit i sekundet,« lover Peter Berg.

3G-mobilnettet opgraderes nu i København, Århus, Odense og Aalborg samt omkringliggende områder. Samtidig sættes der ind langs togstrækningerne, så pendlere kan bruge deres netforbindelse fra mobiltelefonerne. Det er strækningen København-Roskilde (Danmarks mest trafikerede) og videre til Ringsted, i et bælte hen over Fyn og til Århus og derfra - i lidt mindre målestok - op til Aalborg, der får en bedre og hurtigere dækning.

Sammtidig får nordsjællandske sommerhuse i whiskeybæltet fra Hornbæk mod Tisvildeleje samt Marielyst på Falster og et nordjysk bælte fra Løkken til Skagen forstærkning, ligesom mobildækningen ved færgelejerne bliver bedre.

»Vi har nu et ganske præcist billede af, hvor folk bruger 3G-nettet - og kan så også se, hvor folk har forsøgt at komme »på« men er blevet skuffet, fordi de landede på det almindelige mobilnet. Derfor koncentrerer vi os om disse områder,« forklarer Peter Berg.

Større forbrug

Sonofon/Telenor har over 1.000 mobilmaster stående i Danmark.

Brugen af data - altså Internet og elektronisk post - via mobiltelefonen eller via en PC med mobilkort har i øvrigt ændret sig. Flere er begyndt at bruge nettet mere, mens der stadig er en hård kærne, som er superforbrugere.

Fire teleselskaber har 3G-mobilnet i Danmark. »3« kom først, siden fulgte TDC og Sonofon/Telenor, og sidst kom Telia. TDC har for få uger siden meddelt, at selskabet forhøjer hastigheden til (teoretisk) 7,2 megabit i sekundet, og Telias svenske koncernchef, Lars Nyberg, sagde forleden til Business.dk, at en af Telias helt store investeringer er at højne niveauet på det danske telenet med en massiv investering.

Ikke lavere priser

Der er dog ingen umiddelbar udsigt til lavere priser.

»Priserne på det danske marked er attraktive. De minder om det leje, som priserne på fast bredbånd ligger i,« siger markedsdirektør Peter Berg.