Ny milliard-regning for vindmøller

Dong Energy er som betaling for at opføre Anholt-parken sikret indtægter frem mod 2026 på 21 mia. kroner, mens prisen for at opføre parken tegner til at lande omkring 7 milliarder kroner.

Opførelsen af en vindmøllepark på Anholt kan blive dyr for elforbrugerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Allan Lundgren
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fortjenesten på op mod 14 mia. kr. betales af elkunderne, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Trods milliardfortjenesten skal Dong ikke betale for, at havmøllestrømmen når ind til fastlandet. Den regning hænger elkunderne også på. Pris: 1,3 mia. kroner.

»Den vej rundt betaler elkunderne reelt to gange til Anholt-parken,« siger Boe Carlslund-Sørensen, formand i Sammensluttede Danske Energiforbrugere (SDE).

Han er ikke imponeret over fremgangsmåden. Især ikke fordi det gør det svært for såvel elkunder som politikere at vurdere, hvad parken reelt koster virksomheder og private elforbrugere.

SF blåstemplede i fjor Dong-aftalen. At resultatet nu er, at elkunderne skal sende milliardbeløb direkte ned i lommerne på Dong, får ikke energiordfører Anne Grete Holmsgaard til at juble.

»Vi accepterede aftalen. Ellers fik vi ingen havmøllepark. Men vi sagde også, at det er sidste gang, der bliver opført havmøller til den pris. Prisen er urimelig høj, og den skal ned fremover,« siger Anne Grete Holmsgaard.