Ny metode til køling af erhvervsbygninger

Fjernkøling er en ny måde at køle blandt andet butikker, hoteller og kontorer på. Selv om Hofor indtil videre kun har 62 kunder på området, har chefen for det kunnet fremvise et overskud på 14 mio. kroner i 2016.

Henrik Lorentsen Bøgeskov. Foto: Hofor Fold sammen
Læs mere

Sommeren har meldt sin ankomst, også med de sommetider lidt for varme eftermiddage på kontorerne rundt omkring i Danmark. Moderne erhvervsbygninger er nemlig godt isoleret med en tæt vinterfrakke til at kunne holde den danske efterårs- og vinterkulde ude, men om sommeren oplever mange virksomheder udfordringer med at kunne holde en behageligt kølig temperatur indendørs.

Det skyldes især, at det i mange år har været moderne at bygge med store glaspartier og panoramavinduer, men de store ruder gør det svært at forebygge varmeproblemer i årets solrige måneder, forklarer Henrik Bøgeskov:

»De fleste vil gerne have nogle store, flotte vinduer, som de kan kigge ud af. Men det giver ofte en overophedning, selvom mange bygninger i princippet er så godt isoleret, at de også burde kunne holde sommervarmen ude og sikre en stabil temperatur året rundt. Men selvom man benytter moderne trelagsvinduer, har de svært ved at modstå selve strålingen fra solen, og der skal meget lidt sol til, før det bliver for varmt på mange danske arbejdspladser. En del steder har man energioptimeret så meget for at spare på varmen om vinteren, at alene det, at der er mennesker i bygningen og man tænder et par lamper, kan være nok til at varme bygningen op til stuetemperatur. Dertil kommer, at i mange større, danske erhvervsbygninger kan vinduerne ikke åbnes vilkårligt ved spontant behov,« siger han.

Havvand og haveslanger

Flere større virksomheder har gennem de senere år fundet en god løsning i fjernkøling, som kort fortalt simpelthen fungerer ligesom fjernvarme. Det vand, der bliver sendt gennem en veksler er bare koldt i stedet for varmt. Hofor udnytter opsamlet havvands kølekapacitet til at køle almindeligt ferskvand ned til seks grader, hvorefter det sendes ud til kunderne gennem lange ledninger, som Henrik Bøgeskov meget prosaisk kalder ’haveslanger’.

»En af fordelene ved at gøre, som vi gør, hvor vi bruger havvand i vores køleanlæg er, at vi sparer op til 70 pct. af den CO2-udledning, som ren el-nedkøling af luften i bygningerne ville medføre. Vi bruger kun ganske lidt el, og på den måde er det en både miljøvenlig og relativt billig løsning,« forklarer han.

Geografiske udfordringer

Trods de økonomiske og miljømæssige fordele ved fjernkøling; en metode, der i mange år har været brugt i eksempelvis Sverige og Finland, er det i Danmark indtil videre kun få, store udbydere – som Hofor samt Høje Taastrup og Frederiksberg Forsyning – der tilbyder det.

Der er også stadig relativt få kunder – i Hofor 62. Men aktiviteten giver allerede et solidt overskud: i 2016 14,4 mio. kr. ud af en omsætning på 44,7 mio. kr.

Udfordringen fremadrettet er blandt andet geografisk og infrastrukturel: Det kan simpelthen ikke betale sig at anlægge slangerne til at transportere kølevandet i områder, hvor der ikke er en stor kundetæthed.

»Vores kunder, eksempelvis Magasin, Arp Hansen Hoteller og Hotel D’Angleterre, ligger typisk ret tæt på vores køleanlæg ved de gamle turbinehaller. Det skyldes, at det er dyrt at skulle anlægge lange ledninger ud af byens centrum, med mindre det er til et område som f.eks. Ørestad, hvor der potentielt er mange kunder. Men hvis det er en lille frisør i Valby, der ringer til os og beder om et tilbud på køling, hvor vi ville være nødt til anlægge en 2 km lang ledning, så er vi ikke konkurrencedygtige. Det er derfor, vi i vores forretningsmodel starter med at afdække nogle områder, hvor der er stor kundetæthed, så det kan betale sig at anlægge ledninger der,« uddyber Bøgeskov.

Langt hovedparten af de kunder, der køber fjernkøling hos Hofor, gør det med henblik på såkaldt ’komfortkøling’, hvor formålet er at etablere en indendørs temperatur, som er behagelig for medarbejderne, kunderne og andre, der færdes i bygningen.