Ny Lundbeck-boss har sprintet 100 meter: Nu venter et maraton

Lundbecks aktie er braget i vejret med over 50 pct., siden Kåre Schultz blev udråbt til ny topchef i foråret. Den 54-årige medicinalboss har vundet investorernes tillid med en eftertrykkelighed, som betyder, at tolerancen for »fodfejl« er lig nul.

Foto: ERIK REFNER. Lundbecks aktie er steget med over 50 pct., siden Kåre Schultz blev præsenteret som topchef i begyndelsen af maj. Markedet har tårnhøje forventninger til den 54-årige topchef.
Læs mere
Fold sammen

Kåre Schultz har været ren raketbenzin for Lundbecks aktie de seneste seks måneder. At investorernes kærlighed til Schultz' topchef-egenskaber på det nærmeste var ubetinget stod allerede klart, inden den 54-årige topchef for første gang satte sig til rette i sin nye direktørstol. Alene meddelelsen om hans ansættelse trak aktien op med 19 pct., da medicinalselskabet fra Valby en tidlig morgen i maj slap nyheden løs.

Siden gik der nogle måneder, hvor Lundbeck-aktien cyklede lidt op og ned, men da Kåre Schultz den 19. august trådte frem i rampelyset og uddelte 1.000 fyresedler efter blot tre måneder på posten, bragede aktien igen i vejret med 19 pct.

»Sammen med mit ledelsesteam er det min opfattelse, at Lundbeck med dette program kan drive en vedvarende værditilvækst for alle vore interessenter. Vi er bevidste om, at disse beslutninger vil påvirke mange af vore medarbejdere, og vi vil gøre en indsats for at støtte disse medarbejdere, når vi implementerer ændringerne,« lød det fra Kåre Schultz.

Aktionærerne kunne lide det. Analytikerne kunne lide det. Alle kunne lide Kåre Schultz og hans kontante måde at tackle de åbenlyse problemer i Lundbeck på. Den tidligere Novo-kronprins havde overbevist markedet om, at han var manden, der kunne få den kriseramte medicinalvirksomhed tilbage på sporet. Lundbeck skulle forvandles fra rodebutik til strømlinet virksomhed med fornyet fokus på kerneforretningen.

Spørgsmålet er nu, om investorerne har forelsket sig lige rigeligt i Schultz' handlekraft og »fejret« ham tidspunkt, hvor Lundbeck-topchefen har stadig har mange kilometer op til målstregen.

Hos Nordea hælder senior aktierådgiver Jesper Bamberger en vis portion skepsis ind det samlede billede af Lundbecks potentiale. Festen er blevet er blevet holdt på forhånd, lyder det.

»Markedet har allerede taget forskud på glæderne. Og nu skal Kåre Schultz altså levere på alle de lægemidler, han har i porteføljen. Og der er vi skeptiske i forhold til, om Lundbeck og Kåre Schultz kan leve op til markedets høje forventninger,« siger Jesper Bamberger.

Aktierådgiveren hæfter sig ved, at Lundbeck-aktien har skudt en ganske voldsom fart over de seneste måneder. Lundbecks aktie er helt præcist steget 56 pct., siden Kåre Schultz blev udpeget til ny topchef. Til sammenligning er C20 Cap-indekset faldet med 0,5 pct. i samme periode.

»Vi synes, at Lundbeck-aktien er alt for dyr i forhold til indtjeningspotentialet. Aktien er steget rigtig meget, så kommer der en skuffelse, kan det meget hurtigt gå den anden vej. Markedet har nogle meget høje forventninger, som kræver, at Lundbeck skal have succes med stort set alle sine produkter,« siger Jesper Bamberger.

Den amerikanske investeringsbank J.P. Morgan kom frem til nogenlunde samme konklusion i en analyse fra den 21. oktober. Her fastslår bankens analyseteam, at den har tiltro til Kåre Schultz' langsigtede plan og visioner for Lundbeck, men at den potentielle gevinst i Schultz' strategi i høj grad allerede er regnet ind i aktieprisen.

Når Kåre Schultz onsdag morgen for blot anden gang fremlægger regnskab som Lundbeck-chef, lyder vurderingen i markedet, at der næppe vil blive tale om et større fyrværkeri af overraskelser. Schultz har på forhånd forberedt markedet på, at bundlinjen bliver blodrød, da omkostningerne fra den storstilede spareplan vil trække kvartalets resultat ned med omkring 1,7 mia. kr.