Ny LEGO-fabrik skal beskæftige 2000 kinesere

Udfordring. Piratkopier, valutaspekulation og mangel på arbejdskraft kan give Lego problemer, når koncernen åbner sin første kinesiske fabrik.

Legos fabrik i Kina åbner efter planen i 2017. Fold sammen
Læs mere
Foto: CLAUS FISKER

(OPDATERET kl. 15.45) Det bliver Kina, som skal lægge jord, vand, energi og arbejdskraft til den første Lego-fabrik i Asien nogensinde, lyder det nu fra den succesrige legetøjskoncern.

Beslutningen om at etablere fabrikken i netop Kina er truffet på trods af, at Kina har givet anledning til flere bekymringer hos Legos øverste ledelse. Så sent som i efteråret lød det fra Legos topchef, at der var særlige udfordringer ved at etablere en Lego-fabrik i netop Kina.

»De grundlæggende love til at beskytte varemærker og rettigheder er for så vidt gode nok i Kina. Men der er stor forskel på lovgivningen og håndhævelsen af lovgivningen. Sidstnævnte bekymrer os. Det er fantastisk svært at gå i retten i Kina. Vi har prøvet det,« sagde topchef hos Lego Jørgen Vig Knudstorp i efteråret i et interview med Berlingske Business, hvor han fortalte om forsøget på at finde egnede produktionslande i Asien.

Dyrere at producere i Kina

Samtidig er Kina blevet beskyldt for at holde den kinesiske valuta på et kunstigt lavt niveau for at fremme landets konkurrenceevne. Det har gjort Legos topchef bekymret for, om valutaen vil stige igen de kommende år og derved gøre det dyrere for Lego at producere i Kina.

»Der kan være den valutamæssige risiko, som kan være ganske betydelig, hvis vi vælger Kina,« fremhæver Jørgen Vig Knudstorp.

Lønnen stiger

Tilmed er et tredje kinesisk problem dukket op på Lego-toppens radar. Lønningsniveauet stiger voldsomt flere steder i Kina, og det har ramt nogle af Legos kinesiske leverandører.

»I Pearl River deltaet, hvor de fleste af vores leverandører holder til, kæmper man for øjeblikket med arbejdskraftsmangel,« skriver Lego selv i en såkaldt »progress report«, som giver et billede af situationen i 2012 hos Legos leverandører.

Manglen på arbejdskraft medfører blandt andet, at en del af Legos kinesiske leverandører lader deres ansatte arbejde mere end de 60 timer om ugen, som er tilladt. Det problem forsøger Lego nu at få bugt med, oplyser koncernen.

Potentiale i asiatiske forbrugere

Udfordringerne til trods er Lego overbevist om, at det er høje tid at etablere en fabrik i Kina.

»Asien – og herunder også Kina – er et fremtidigt kernemarked for LEGO Koncernen,« udtaler Bali Padda, Chief Operations Officer hos Lego, i en pressemeddelse.

Samtidig sender han et signal om, at Legos værdier ikke står til forhandling, og det også er derfor, at Lego nu selv vil stå for produktionen i Kina.

»Det er nødvendigt for os at have fuld kontrol over produktionen for at levere produkter, der er sikre og af en vedvarende høj kvalitet i overensstemmelse med vores værdier,« udtaler Bali Padda.

Legos fabrik i Kina er efter planen fuldt etableret i 2017 og vil til den tid beskæftige omkring 2.000 medarbejdere. Etableringen af fabrikken går i gang allerede i begyndelsen af 2014. Fabrikken kommer til at ligge i byen Jiaxing, der er placeret midt i Yangtze River deltaet cirka 100 kilometer fra Shanghai,

Legos pressechef Roar Trangbæk oplyser, at Jiaxing er udvalgt, bl.a. fordi Lego vurderer, at der i netop dette område fremover vil være god adgang til kvalificeret arbejdskraft. Lego ønsker dog ikke at kommentere på, hvorvidt etableringen af den nye fabrik betyder, at Lego kan undvære eller give færre ordrer til sine leverandører i Pear River deltaget, hvor der fortsat er mangel på arbejdskraft.

Korrektion: Kommentarer fra Lego er tilføjet nederst i artiklen, og det fremgår nu også, at fabrikken efter planen er fuldt etableret i 2017.