Ny kunde fik 23 mio. kroner fra PFAs pengetank

I en kontrakt til en PFA-kunde har pensionsselskabet sat et millionbeløb på, som værdien af afkastgarantien er. Det store spørgsmål er, hvor disse gaver og garantier er beskrevet i PFAs regnskaber. For det skal fremgå, lyder det fra eksperter.

23 mio. kroner fordelt fra 2014 til 2016. Det er værdien af en garanti med afkast på 20 pct. på Kundekapital, som en konkret PFA-kunde er blevet lovet. Berlingske Business er besiddelse af dele af flere PFA-aftaler, men denne er den eneste, hvor der er sat et konkret millionbeløb på.

Disse milliongaver er givet i flere aftaler, som PFA har indgået med store kunder. Pengene i den konkrete aftale fra 2014 kommer fra PFAs opsparede såkaldte Kollektive Kundekapital, som PFA altså bruger til at hverve nye kunder med. Det andet tilfælde, som Business beskrev lørdag, hvor afkastgarantien gik længere ud i fremtiden, end bestyrelsen havde bemyndiget, blev ifølge Lars Ellehave-Andersen givet fra PFAs egenkapital. For var pengene kommet fra PFAs Kollektive Kundekapital ville det være i strid med de retningslinjer, som Finanstilsynet har udstukket over for PFAs brug af eksisterende midler til at hverve nye med. Men den slags garantier skal kunne findes i PFA-regnskabet, forklarer seniorrådgiver og finansekspert Lars Krull fra Aalborg Universitet.

»Det er jo en forpligtelse på egenkapitalen, og så er egenkapitalen jo klar til at stille op for den difference, der måtte være. Det er klart, at der kommer en forligtelse mere i regnskabet, der rækker en årrække frem i tiden. Men den slags garantier har før været et problem hos PFA,« siger Krull med henvisning til PFAs sidste krise.

PFA-direktør Lars Ellehave-Andersen har kun over for Berlingske Business oplyst, at »Forpligtelserne indgår i regnskabsposten KundeKapital«.

Men det er ikke godt nok, lød det lørdag fra Søren Andersen, direktør i forsikringsmæglervirksomheden Willis.

»Efter min vurdering skal det stå i regnskabet som andet end blot Kollektiv Kundekapital. Garantien betyder, at man i PFA ikke kan disponere over de pågældende penge til nye potentielle kunder.« lød det fra Søren Andersen.