Ny krise truer luftfarten

Den internationale kreditkrise og de høje oliepriser truer luftfarten. Branchens fremgang ser ud til at vende med lavere indtjening allerede i 2008. Det skriver epn.dk

Luftfartsbranchens overskud topper med 2007. På globalt plan kommer branchen til at tjene omkring 5,6 mia. dollars (28,5 mia. kr.). Allerede i 2008 vil det falde til 5,0 mio. dollars (25,4 mia. kr.), anslår den internationale luftfartsorganisation IATA.

- For første gang siden 2000 har luftfartsbranchen overskud i 2007. Det er godt nyt. Siden 2001 er omkostninger, fraregnet brændstof, faldet med 16 pct., produktiviteten er steget med 64 pct. og salg- og markedsføringsomkostninger er faldet med 25 pct. Men da overskuddet kun er på 1,1 pct. er det stadig peanuts, siger Giovanni Bisignani, administrerende direktør og generalsekretør for IATA.

En af årsagerne er, at de stigende oliepriser medfører ekstraomkostninger på 14 mia. dollars i 2008. Dermed kommer branchens samlede brændstofomkostninger op på 149 mia. dollars, hvilket svarer til 30 pct. af de samlede driftsomkostninger. En anden årsag er den internationale kreditkrise, der ser ud til at fortsætte og vil ramme flybranchen hårdt. Både fordi branchen er stærkt forgældet, men også fordi usikkerheden vil betyde mindre vækst i flybranchen.

- Fremtiden ser usædvanligt uklar ud. Udfordringerne bliver størrer i 2008. Højkonjunkturerne er ovre, og flyselskaberne har stadig gæld for 190 mia. dollars. Vi har retning mod en nedtur uden at have en økonomisk stødpude til at imødegå den med, siger Giovanni Bisignani ifølge epn.dk

RB-Børsen