Ny krise i landbruget truer udsatte banker

Landets mest risikofyldte pengeinstitutter er kraftigt eksponeret mod landbruget, og deres situation forværres, hvis forholdene i landbruget forværres. Det er ved at ske for mælkebønderne.

Landbrug erklæret konkurs med gæld på 100 mio. - Lerbjerggaard ved Hadsten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bo Amstrup

En ny nedtur truer i landbruget, og det kan gå hårdt ud over en række pengeinstitutter, der i forvejen har store økonomiske udfordringer.

Som Berlingske Business beskrev mandag, skiller otte banker sig ud med en forhøjet risiko for konkurs i den toneangivende analyse Den Danske Pengeinstitutsektor 2014, der er udarbejdet af BankResearch. En gennemgang af bankernes eksponering mod landbruget viser, at hovedparten af de otte, herunder især Danske Andelskassers Bank, Den Jyske Sparekasse og Vestjysk Bank, har en særlig høj grad af udlån til den udsatte sektor.

Dermed har tab på landbrugskunder været med til at give bankerne en dårlig placering på risikolisten, men den store landbrugseksponering betyder også, at disse i forvejen skrøbelige banker er ekstra følsomme over for forværrelser i landbruget.

»Landbruget er en af de sektorer, som forventes at have udfordringer på den korte bane. Så hvis et pengeinstitut ikke har godt styr på sine landbrugsengagementer, så kan det være en bekymrende faktor,« siger Nicholas Rohde fra BankResearch.

Det bliver særligt aktuelt nu, hvor mælkebønderne har udsigt til yderligere pres på mælkepriserne. En forventet tørke i det mælkeproducerende land New Zealand udeblev og fastholdt dermed produktionen på normalt niveau, mens Kina fortsat ikke importerer mælkeprodukter i væsentlig grad.

Ifølge Jan Ulsø Madsen, adm. direktør i Vestjysk Bank, vurderer en ny rapport, at mælkepriserne kan falde med op til 20 pct., og det er dårligt nyt for den landbrugstunge bank.

»Vores største udfordring er klart landbruget og de udfordringer, som landbrugskunderne har. Vores svinebønder har det lidt bedre nu, end da vi startede året ud, hvorimod det for mælkebønderne vil være en stor streg i regningen, hvis prognosen afspejler sig i priserne,« siger han.

Der er dog fortsat også store udfordringer hos en række svinelandbrug, hvor pengeinstitutterne taber penge. Et nyt eksempel er svinebønderne Morten Simonsen og Carsten Thesbjerg, der netop er begæret konkurs med et svinelandbrug i Hadsten. Deres gæld er på lige over 100 mio. kr., men salget af deres landbrug forventes blot at indbringe det halve, og dermed står i dette tilfælde Alm. Brand Bank til et tocifret milliontab.

LÆS MERE