Ny kraftværksordre til dansk selskab

Det danske selskab BWSC har fået endnu en milliardstor ordre på et kraftværk i England og bidrager dermed til den rekordhøje eksport af dansk energiteknologi. BWSCs direktør er dog urolig for vigende kurs i den grønne omstilling i England.

Den danske kraftværksproducent Burmeister & Wain Scandinavian Contractor (BWSC) har netop vundet en ordre på et nyt biomassekraftværk til 1,4 mia. kr., der skal ligge i byen Cramlington. Fold sammen
Læs mere
Foto: MIKE HUTCHINGS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I den nordengelske storby Newcastle har det historisk set været kul, der har drevet kedlerne i den lokale industri. Byen var et centralt område i den britiske minidrift under den industrielle revolution, men nu bliver det en helt anden type brændstof, som området omkring Newcastle skal køre på.

Den danske kraftværksproducent Burmeister & Wain Scandinavian Contractor (BWSC) har netop vundet en ordre på et nyt biomassekraftværk til 1,4 mia. kr., der skal ligge i byen Cramlington.

»Ordren er helt oppe i superligaen. Den er en af vores helt store, der er med til at manifestere BWSC som markedsledende inden for biomassekraftværker. Det er vores ottende biomasseordre siden 2013 til en samlet værdi på over otte milliarder kroner, så der er virkelig eksportkroner i det her,« siger adm. direktør i BWSC, Anders Heine Jensen.

Rekordstor eksport

BWSC har sine rødder i en Danmarks mest ikoniske arbejdspladser gennem tiden: Det store B&W værft i København, hvor mellem 8-10.000 arbejdere havde deres gang midten af det 20. århundrede. BWSC er i dag ejet af japanske Mitsui, men selskabets største marked ligger hverken i Danmark eller i Japan.

Efter blandt andet at have udrullet en ny finansieringsstrategi sammen med DONGs tidligere guldfugle har BWSC leveret syv biomassekraftværker i Englang til en værdi af mere end otte milliarder kroner. Dermed er Allerød-virksomheden en bidragsyder til rekordstore eksport af energiteknologi, der sidste år beløb sig i 74,4 milliarder kroner – heraf stod den grønne energiteknologieksport for 43,6 milliarder kroner.

For BWSC bliver det i høj grad eksporten frem for det danske hjemmemarked, der skal trække den fremtidige vækst.

»Den type teknologi, som vi eksporterer, er udviklet i Danmark. Det er den, fordi vi tidligt investerede i grøn energi i Danmark, men det betyder også, at markedet herhjemme er mættet,« siger Anders Heine Jensen, »Vi ser bestemt muligheder for at gå ind på andre markeder. Vi kigger særligt efter Polen og Østeuropa i øjeblikket. Vi arbejder i hele verden med det her, blandt andet i Japan, hvor det også ser ud til, at der er gode muligheder.«

Hår i den engelske suppe

Men indtil videre har det altså været England, der har drevet væksten i BWSC, og sådan har det også været for en række andre, danske energiproducenter. Den danske energikæmpe DONG Energy har bygget en stor del af sine offshore havvindmøller i havene omkring Storbritannien, Siemens har leveret møller til flere projekter, og MHI Vestas ligger lunt i svinget til at begynde at gøre det.

På det seneste har der dog været nogle hår i suppen på det engelske energimarked. Det enorme Navitus Bay projekt, hvor MHI Vestas var foretrukken leverandør af vindmøller, fik ikke godkendelse til at gå videre, og samtidigt fjernede det britiske parlament de såkaldte Levy Exemption Certificates – en gulerod til virksomheder, der skærer i deres udledning af drivhusgasser.

»Jeg er noget nervøs ved, at man har fjernet de her Levy Exemption Certificates, for det har man gjort med tilbagevirkende kraft. Det er ret alvorligt, og det er noget, der svækker lysten til at investere i den type anlæg i Storbritannien og i England,« siger Anders Heine Jensen, »Det er ikke noget, der gør, at projektet bliver urentabelt. Men min bekymring er, at beslutningstagerne går ind og ændrer med tilbagevirkende kraft. Det er med til at svække tilliden til noget af det, der foregår. Og jeg troede ærligt talt ikke, at man gjorde sådan i Nordeuropa.«

BWSC omsatte i 2014 for 1,8 mia. kr. og lavede et overskud på 17 mio. kroner.