Ny konkurrence til Wikileaks

Afhoppere fra Wikileaks vil starte en konkurrent til den omstridte internet-tjeneste.

Foto: JOE RAEDLE
Hos Wikileaks er man vant til problemer. Man kunne sige at den kontroversielle tjeneste ligefrem trives i urolige farvande. Ikke nok med, at Wikileaks har lagt sig ud med verdens stærkeste militærmagt, USA, og spredt hemmeligstemplede dokumenter både fra konflikten i Irak og Afghanistan. Frontmanden Julian Assange er også under efterforskning for voldtægt i Sverige. Senest har han luftet tanken om at flytte sin organisation til Schweiz og selv søge asyl i alpelandet.

I de seneste måneder har Wikileaks været plaget af intern uro og flere nøglepersoner har forladt organisationen og smækket med døren. Det gælder blandt andet den tyske talsmand Daniel Domscheit-Berg.

Nu ser det ud til, at Wikileaks snart bliver konfronteret med endnu et problem; konkurrence. Der findes selvfølgelig allerede mange andre steder på nettet, hvor man offentliggør fortrolige dokumenter. Blandt de mest kendte er Cryptome.org. Men denne gang er det tidligere medarbejdere hos Wikileaks – herunder også Domscheit-Berg – der planlægger at starte en rival til tjenesten. Det skriver Wall Street Journal.

Den forhenværende talsmand for Wikileaks i Tyskland har kritiseret, at at platformen koncentrerer sig om de store projekter og forsømmer de små, nationale dokumenter. Det har angiveligt ført til et opgør mellem Domscheit-Berg og Wikileaks-stifteren Julian Assange, der styrer organisationen med en hård hånd.

Domscheit-Berg har tidligere udtalt i et interview at der er brug for ”tusind Wikileaks”. Han har angiveligt slået sig sammen med flere teknikere og andre tidligere medarbejdere fra Wikileaks om at udvikle ny teknologi, der skal gøre det endnu lettere at sprede hemmeligstemplede dokumenter på nettet – uden at ophavsmanden kan spores og uden at filerne kan blokeres eller slettes.

På et pressemøde i sidste uge sagde Julian Assange, at Wikileaks ikke længere tager imod nye dokumenter, indtil man har arbejdet sig gennem den nuværende bunke af materiale. Så det kunne se ud til, at der er brug for én eller flere nye Wikileaks-kloner for at tacke alle verdens hemmeligheder.