Ny kommer de første penge og boliger udefra til Irmabyen

Typehusfirma bliver den første udefra, som investerer i Rødovres Irmaby, der med tiden skal have omkring 1.000 boliger, både lejligheder og rækkehuse. De første beboere kan flytte ind om et års tid.

Et kig ind i den kommende Irmaby i Rødovre med kaffetårnet i centrum. Visualisering fra ELF og Gröning Arkitekter. Fold sammen
Læs mere

Typehusfirmaet Eurodan-huse bliver den første eksterne investor i Irmabyen, den kommende bydel omkring Irma-kaffetårnet ved Korsdalsvej i Rødovre - cirka otte kilometer fra Rådhuspladsen i København.

ELF Development står bag planerne om at omdanne de gamle fabriks- og lagerarealer til en bydel med 1.000 blandede boliger opdelt i 24 byggefelter, som skal fordeles mellem ELF selv og en stribe eksterne investorer. Nu er den første aftale på plads – med Eurodan-huse, som vil opføre 29 parcel- og rækkehuse i tre forskellige felter. Beboerne kan flytte ind næste år, og ifølge ELF har omkring 500 allerede skrevet sig på ventelister til fremtidige Irma-boliger.

»Interessen overgår simpelthen vores vildeste forventninger. Og nu får vi et af Danmarks stærkeste typehusfirmaer med om bord til at opføre en række af Irmabyens parcel- og rækkehuse,« udtaler Ludvig Find, indehaver af ELF.

De samlede planer omfatter boliger til 3.000-4.000 mennesker på det godt 135.000 kvadratmeter store areal. I februar nikkede borgmester Erik Nielsen (S) og et enigt byråd til planerne, som i øjeblikket er i høring. Dengang oplyste ELF til Berlingske Business, at firmaet selv barsler med 250 boliger.

Læs Berlingske-portræt af borgmester Erik Nielsen

»Vi går i gang med nedrive og bygge til august, når høringen af lokalplanen og klagefristen er overstået. De første indbyggere kan flytte ind i begyndelsen af 2016,« sagde udviklingsdirektør Anette Krarup til Berlingske.

ELF forventer i første omgang selv at opføre 36 rækkehuse, 120 lejligheder til udlejning og fire punkthuse med omkring 90 lejligheder, der skal sælges som andelsboliger og ejerlejligheder.

Irma-arealet svarer til knap 19 fodboldbaner og huser stadig det gamle  kaffetårn. Ved foden af tårnet ligger en stribe bygninger, som på toppen var arbejdsplads for 700 mennesker. I dag er funktionerne flyttet, mange til Albertslund, hvor Irma-ejeren Coop har hovedsæde.

Coop har solgt bygninger og jord til ELF, som i samarbejde med Gröning Arkitekter har udarbejdet en overordnet plan for området med blandt andet børnehave samt cafeer og butikker. ELF venter et udviklings- og byggeforløb på fem-syv år, og den samlede projektsum bliver formentlig i størrelsesordenen tre milliarder kroner.