Ny KMD-forsinkelse udløser kæmpe millionregning

Landets største IT-leverandør er igen forsinket med et af de IT-systemer, som skal afløse KMDs gamle monopolsystemer, der skulle aflives. Kommunerne er derfor nødt til at fortsætte med at betale mange hundrede millioner kroner for at bruge de gamle systemer.

Møgsagerne fortsætter med at hobe sig op om KMD, der ikke kan levere nye IT-systemer til tiden - og som fortsætter med at tjene penge på de gamle systemer, som ikke kan udfases, fordi de nye ikke er klar. Arkivfoto: KMD Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Endnu et stort IT-system fra IT-leverandøren KMD er voldsomt forsinket og kan udløse en regning på mindst 340 millioner kroner, fordi KMD tjener penge på, at der fortsat skal betales penge for det gamle system, som KMD også står for.

Det er IT-systemet Social Pension til udbetaling af førtids- og folkepension, som KMD - det tidligere Kommunedata - skulle have leveret til ATP og kommunerne senest 1. oktober, men det er 15 måneder forsinket. I mellemtiden tjener KMD 23 millioner kroner om måneden på at holdet gamle system kørende, skriver TV2 Nyhederne.

Flere sagsanlæg på vej

Som Berlingske skrev i september, meddelte kommunernes fælles IT-selskab Kombit og samarbejdspartneren om at få brudt KMDs gamle monopol på kommunale IT-systemer, Udbetaling Danmark, som ATP administrerer, skriftligt KMD, at de gør klar til et sagsanlæg til et meget stort, trecifret millionbeløb på grund af KMDs gentagne forsinkelser på at levere de opgaver, som KMD har vundet i udbud men ikke leverer som lovet.

»KMD har jo desværre et voldsomt incitament, som ikke er rart: De har monopol lige nu, og så længe de ikke er færdige, skal vi betale KMD hver måned for at bruge de gamle systemer,« sagde formanden for Kombit, Rødovre Kommunes borgmester Erik Nielsen, til Berlingske.

KMD mangler nemlig også at levere de IT-systemer, som er grundlaget for, at en række andre nye IT-systemer fra andre leverandører kan tages i brug i kommunerne. Kommunerne er derfor pisket til fortsat at betale for at holde KMDs gamle systemer, som skal skrottes, i drift.

KMD: Vi er i dialog

Også skatteminister Karsten Lauritzen har varslet et søgsmål på 700 millioner kroner mod KMD, der står foran en mulig børsnotering, på grund af Skats skandaleramte inddrivelsessystem EFI, som allerede har kostet milliarder af kroner.

Grunddatasystemet, som KMD skal levere til Digitaliseringsstyrelsen, er også et år forsinket.

KMD ønsker fortsat ikke at stille op til interview om de stadig flere forsinkelser. Kommunikationsdirektør Morten Langager skriver i en e-mail til TV 2, at »KMD og Udbetaling Danmark har i øjeblikket en dialog om baggrunden for forsinkelsen«.

Kampen mod monopolet

Mens kommunerne selv ejede KMD, var KMD nærmest eneleverandør af kommunal IT i forventning om at kunne spare penge, fordi alle skulle have det samme. Kommunerne solgte imidlertid KMD for to milliarder kroner i december 2008 til den svenske kapitalfond EQT og pensionskassen ATP. Disse solgte i december 2012 videre til den amerikanske kapitalfond Advent og pensionskassen Sampension, der i dag ejer selskabet.

Kommunerne etablerede i stedet selskabet Kombit, hvis opgave er at få de gamle, lukkede KMD-systemer aflivet og erstattet af ny IT, der følger standarder, som alle leverandører kan klare, så kommunerne reelt får noget at vælge imellem. KMD har selv vundet kontrakterne på flere af opgaverne.

»Meningen er, at kommunerne skal kunne spare mindst 25 procent, når hele monopolbruddet på det kommunale IT-område er gennemført,« sagde Kombits formand, Erik Nielsen, i september.