Ny kirke til 100 millioner på vej i København

Trods faldende medlemstal vil folkekirken bygge nyt i Sydhavnen.

Der er langt mellem nye kirkebyggerier i Danmark. Her ses Hellig Kors Kirken i Jyllinge, indviet i 2008. I København har folkekirken netop givet grønt lys for en 100 millioner kroner dyr kirke på Teglholmen i Sydhavnen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto.
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Folkekirken i København vil bygge en helt ny kirke på Teglholm i Sydhavnen, hvor en bydel med foreløbig 5.000 mennesker er opstået i et tidligere industri- og havneområde.

Budgettet lyder på cirka 100 millioner kroner, og kirken vil stå færdig om tre-fem år, vurderer Torben Larsen, formand for budgetudvalget for folkekirken i hovedstaden.

I første omgang udskrives en arkitektkonkurrence, med afsæt i indledende planskitser fra tegnestuen Arkitema.

Læs også: Nu hærger kobbertyvene de danske kirker

Kirkebyggeriet bliver det første i hovedstaden, siden Tingbjerg Kirke i Brønshøj åbnede i  1983, og det får støtte fra kirkeministeren:

- Når der opstår nye byområder, er det en god, gammel tradition, at de lokale kirkemyndigheder overvejer, om der er behov for at bygge en kirke. På den måde er en meget stor del af de danske kirker blevet til, også i København. Man kan sige, at kirken er flyttet med folket, siger Manu Sareen (R).

Han kalder det »naturligt og fornuftigt,« at folkekirken samtidig overvejer at lukke kirker i andre københavnske bydele med faldende indbyggertal.

Læs også: Møbelfirma flytter ind i nedlagt kirke


Læs desuden: Net-konsulent satser på kirken

På landsplan findes omkring 2.350 kirker, men nye bliver stadig føjet til eller er på ønskesedlen, for eksempel i udkanten af voksende provinsbyer og i nye bydele i hovedstaden som Ørestad og Nordhavn. Desuden bliver små, gamle landsbykirker flere steder suppleret med mere rummelige, nye kirker.

Læs også: Håndværkere søger ly for krisen i Guds hus