Ny kapitalfond i stort dansk opkøb

Den danske kapitalfond CataCap køber to danske virksomheder inden for udlejning af materiel til byggebranchen. Prisen er 700-800 mio. kr., og planen er, at det nye sammenlagte selskab skal krydse en omsætning på en mia. kr.

GSVs nuværende administrerende direktør, Dan Protin, fortsætter som topchef for det nye fusionerede selskab. Foto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den nye danske kapitalfondCataCapkøber to virksomheder, der udlejer blandt andet stilladser, lifte og andet materiel til byggevirksomheder. Prisen er 700-800 mio. kr. for de to selskaber, og planen er inden for de næste år at skabe en dansk milliardkoncern.

De to nyindkøb hedderGSV Materiel- udlejningogPitzner Materiel. CataCap bliver hovedaktionær, og selskaberne bliver overtaget sammen med pensionskassenDanicaog franskeAccess Capital Partners.

»Vi har længe haft kig på det meget fragmenterede materieludlejningsmarked herhjemme. GSV og Pitzner kommer fra forskellige udgangspunkter og står begge stærkt i markedet,« siger Vilhelm Hahn-Petersen, partner i CataCap.

Det nye selskab får navnetGSV Materiel-udlejningog kommer til at have ca. 250 ansatte. De sammenlagte tal for de to virksomheder viser en omsætning lige under 600 mio. kr. og en driftsindtjening på ca. 160 mio. kr. Omsætningen skulle gerne krydse en milliard kroner under CataCaps ejerskab.

»Det ser ret fornuftigt ud for bygge- og anlægsbranchen over de næste fem-seks år. Derfor forventer vi, at de samlet kan vokse med fem-ti pct. om året. Jeg vil være skuffet, hvis virksomheden ikke kommer til at omsætte for over en mia. kr. i vores ejer- periode,« siger Vilhelm Hahn-Petersen.

Selskabet kommer til at udleje blandt andet lifte, platforme, stilladser, pavilloner og skurmateriel, som skal bruges til anlægs-, jord- og byggeopgaver. Det er en branche, som i Danmark er kendetegnet ved en række mindre aktører, og det nye selskab bliver det største med en markedsandel på ca. 18 pct. Konkurrenterne herhjemme tæller blandt andreLoxam, der er et privatejet fransk selskab, og de to finske virksomhederRamirentogCramo. De tre sidder på markedsandele fra syv til 11 pct.

I andre europæiske lande er markedet fordelt mellem færre selskaber med større markedsandele.

»Det var forventet, at branchen ville få større spillere, som kan matche de større entreprenørkoncerner. Men det er ikke sket i Danmark, hvilket nok skal tilskrives finanskrisen, hvor en del har haft det svært,« siger Vilhelm Hahn-Petersen.

Han siger, at der fremover kan komme opkøb blandt de mindre danske konkurrenter.

»Der er områder inden for deres produktsortiment, hvor selskabet kan styrkes. Vi satser på, at vi kan foretage opkøb og store investeringer i nyt materiel til de her virksomheder,« siger han.

Umiddelbart kommer væksten til at ske i Danmark, men Vilhelm Hahn-Petersen vil ikke udelukke, at det nye selskab på længere sigt vil bevæge sig ind på det sydsvenske marked. Sælgerne afPitzner Materieler Axel Pitzner Fonden, der er stiftet af iværksætteren Axel Pitzner, som skabte sin formue på blandt andet biludlejningsfirmaetPitzner Auto.

GSV har været ejet af brødrene Ole og Søren Preston Andersen. De har ejet selskabet i mange år og har valgt at sælge, fordi der ikke stod familiemedlemmer klar til at overtage. GSVs nuværende adm. direktør, Dan Protin, fortsætter som øverste chef for det nye selskab.