Ny iPhone starter stor telekamp

TDC, som slet ikke sælger Apple-telefonen, kan ende som den store vinder, når op mod 100.000 brugte telefoner snart skifter hænder.

Det skabte lange køer, da iPhone 4 kom på markedet, og frem til 26. juni er der solgt ikke færre end 1,7 mio. eksemplarer af modellen. Fold sammen
Læs mere

TDC kan overraskende ende som vinder i den danske iPhone-kamp, selv om landets største teleselskab overhovedet ikke sælger telefonen. De tre hovedkonkurrenter bliver nemlig nødt til at skyde mange penge i at holde på kunderne, når op mod 100.000 brugte telefoner snart skifter hænder, fordi deres herremænd har forladt dem til fordel for en yngre model.

Den nye iPhone 4-mobiltelefon fra Apple vil nemlig skabe et kæmpe marked for billige og brugte iPhone-telefoner, når den nye model senere på måneden kan købes i Danmark. Og det bliver de små mobilselskaber, der ligesom tidligere scorer en masse nye kunder, mens de store får lov at betale store tilskud ved kasse 1 for den helt nye model.

»Det vil udløse en krig mellem TDC på den ene side og Telia, Telenor og »3« på den anden. Spørgsmålet er, hvor store tilskud de andre vil give til TDC i de næste måneder,« siger teleanalytiker John Strand, direktør i Strand Consult. iPhone 4 sælges nemlig med betragtelige tilskud fra Telia, Telenor og »3« for at få prisen ned og dermed friste kunderne, typisk dem der allerede har en iPhone.

Den gamle telefon bliver så solgt til venner, familie m.m., der går til lavprisselskaberne for at få et billigt abonnement.

Skal feje op

»En meget stor del af dem, der køber den nye model, vil derfor være eksisterende iPhone-brugere, og de vil få teleselskabernes omkostninger til pristilskud og forhandleravancer til at eksplodere. Mellem 70.000 og 120.000 brugte iPhones sættes i spil.

Se billederne af den nye iPhone

Spørgsmålet er, hvor mange kunder »3« kan samle op via sit Oister og Telenor via sine lavprisselskaber Bibob og CBB Mobil, og hvor meget der går til TDCs Telmore, M1 og Unotel. Navnlig Telmore står i en fantastisk god situation til at feje kunder op uden at have haft udgiften til selve telefonen,« siger John Strand. I Danmark må privatkunder kun bindes i seks måneder til teleselskabet, så allerede til januar kan de skifte selskab. »Tre selskaber sælger iPhone og skal dermed ikke blot konkurrere om, hvem der kan tilbyde telefonen med tilskud, men også om hvem der kan tilbyde det billigste abonnement.

Her har TDC alt at vinde og intet at tabe, fordi de ikke sælger iPhone i dag,« siger John Strand.

iPhone på udsalg

»3« holder i øjeblikket udsalg af iPhone 3GS, som kan købes 500-700 kroner billigere. Ifølge Apple selv er der frem til 26. juni solgt 1,7 millioner af den nye iPhone 4-telefon, der dermed er Apples hurtigstsælgende produkt til dato. Siden debuten i 2007 er der sammenlagt solgt flere end 50 millioner iPhone-telefoner, og iPhonen udgjorde i januar-marts i år 37,8 procent af Apples samlede salg. Til sammenligning solgte finske Nokia, der er verdens største mobilproducent, alene sidste år 432 millioner telefoner, mens der i iPhonens tid er solgt 3,4 milliarder mobiltelefoner af andre mærker.

Stort gråt marked

Og det er nu, forbrugerne skal slå til, hvis de vil have en billig iPhone. Selv om Apple påstår kun at handle med autoriserede forhandlere, er der nemlig et stort, gråt marked, hvor iPhone-telefoner – både istandsatte, brugte modeller og helt nye, som er købt hjem i for stort tal – købes og sælges i store mængder uden om de officielle kanaler. »Lige så snart Apple lancerede den nye telefon, faldt engrosprisen fra den ene dag til den anden med syv-otte procent eller 50 dollars,« siger Dan Quinn, salgsdirektør i irske gsmExchange.com, som siden 1999 er blevet verdens største nicheplatform for salg af mobiltelefoner og -udstyr, til Berlingske Business.

Anslået 57.000 iPhone-telefoner handles her hver måned. Så hvis man vil have en iPhone, er det bedre nu end nogensinde? »Helt sikkert. Folk drager fordelen af, at det er fandens meget billigere nu. Lige her efter lanceringen vil efterspørgslen være større end udbuddet, og priserne vil stige, men om seks måneder ventes prisen på en iPhone 4 at falde med fire-seks procent,« siger han.