Ny iPad virker ikke i Danmark

Apples store slagnummer for den nye iPad - at den kan kobles på de nye 4G-supermobilnet - virker ikke i Danmark. Samtidig fortæller Apple på sin hjemmeside, at alle fire store teleselskaber i Danmark sælger 4G, selv om to af dem slet ikke er klar endnu.

Apple-topchef Tim Cook foran et billede af den nye iPad, som ikke har fået et eget navn. Foto: AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Apples nye iPad vil ikke virke i Danmark.

Apple lancerede i aftes »den nye iPad« i version nummer 3. Et af de helt store slagnumre var, at tavle-PCen nu - ud over at have en bedre skærm - kan kobles på de nye supermobilnet, 4G eller LTE. Det kan den bare ikke i Danmark, fordi 4G ikke er det samme over hele verden.

Bygget til amerikanske frekvenser

4G-forbindelsen er op mod ti gange hurtigere end de udbredte 3G-forbindelser, hvilket betyder, at man på en 4G-forbindelse kan se direkte TV og spille onlinespil uden at opleve »klumper i strømmen«.

iPad nummer 3 er imidlertid bygget til at »fange« 4G-signaler på frekvenserne 700 og 2.100 MHz. Dem bruger man i USA - men ikke i Danmark. Her bruger vi 1.800 og 2.600 MHz, og vi får ikke senere 4G på 2.100 MHz, for de frekvenser er låst af myndighederne til kun at måtte bruges til 3G-mobiltelefoni.

Oven i købet reklamerer Apple direkte med på sin reklameside for den nye iPad, at den kan køre 4G hos de fire største teleselskaber i Danmark - TDC, Telenor, Telia og »3« -, selv om kun TDC og Telia sælger 4G-adgang.

TDC og Telia krydser fingre for en europæisk udgave

iPad 3 kommer i handelen i Danmark 23. marts. Derfor krydser TDC og Telia nu fingre for, at Apple opdager fejlen og sikrer, at den nye iPad når at blive bygget om, så den faktisk kan opfylde et af de største salgsargumenter - navnlig i en tid, hvor TDC og Telia kæmper indædt om overherredømmet over 4G-markedet, som Telia lige nu besidder. Telia sælger 4G-forbindelser til omkring halv pris af TDC, og Telias 4G-net dækker langt større dele af Danmark end TDCs.

Telia bekræfter, at den nye iPad, som den blev præsenteret onsdag aften, ikke vil kunne fungere på de danske 4G-mobilnet. Den fungerer dog på 3G-mobilnettet.

Nej, den virker ikke

Teleanalytiker John Strand, direktør i Strand Consult, ryster på hovedet over Apples udmeldinger.

»Når man producerer udstyr af denne type, er man underlagt de begrænsninger, der ligger i de chipsæt, som man kan få fra producenterne. De chipsæt, der er ude nu, er designet til det amerikanske marked. Det betyder i praksis, at den nye iPad ikke kan bruge LTE i Danmark. Til gengæld kan man tage den med til USA og bruge LTE og få lov til at betale dyr dataroaming,« siger han sarkastisk.

Heller ingen andre steder i Europa benytter man de amerikanske frekvenser til 4G.

Den nye iPad, som ikke har et nummer, er lidt tykkere og lidt tungere end forgængeren og slår sig ellers frem for alt op på en skærm med en langt højere opløsning end konkurrenterne.

Apple sad i 2011 på 84 procent af markedet for tavlecomputere, oplyser analysehuset IDC. Samtidig har Apple 11 procent af PC-markedet og 31 procent af markedet for smartphonetelefoner.