Ny Intel-topchef: PCen er ikke død

Udskiftning i toppen hos verdens største chipproducent sender signaler om, at der fremover ikke kun bydes på chips.

Han er manden, der skal føre chipgiganten Intel videre: 52-årige Brian Krzanich overtager 16. maj topposten. Arkivfoto: Robert Galbraith, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: ROBERT GALBRAITH

PCen er ikke død - men det er alligevel mobilverdenen, der skal satses på.

Sådan er udmeldingen fra den nye topchef i verdens største chipproducent, Intel. 52-årige Brian Krzanich, som gennem mange år har været mand nummer 2, overtager 16. maj roret efter Paul Otellini, som har stået bag det siden 2005 og i øvrigt har været 40 år hos Intel.

Intel har ligesom en række andre teknologigiganter store problemer med at omstille sig fra den traditionelle PC-verden til den nye mobilverden. Intel har en markedsandel på omkring 80 procent i PC-verdenen, hvor otte af ti PCer er udstyret med Intel-chips.

Nåede ikke mobiltoget

Derimod er markedsandelen i mobilverdenen - mobiltelefoner og tavle-PCer - langt mindre, fordi Intel først for nylig er begyndt at producere chips, der kan bruges her. Det store flertal af smartphonetelefoner og tavle-PCer bruger chips designet af Intels konkurrent, ARM, og derfor er Intels markedsandel faldet drastisk.

»Jeg tror ikke, at PCerne går nogen som helst steder hen i de næste fem år. Vi har haft stor succes med servere og PCer, der har skabt en storartet pengestrøm. Vor strategi er ikke at kaste PCerne væk men at fortsætte med at betjene denne marked og mobilt udstyr, efterhånden som de smelter sammen i forskellige former og forskellig brug,« siger han til USA Today.

Brian Krzanich har selv været hos Intel i 31 år og regnes for en beslutsom leder, som dog foretrækker at holde lav profil.

Overraskende ny nummer 2

Tal fra første kvartal 2013 viser, at PC-salget oplever den største tilbagegang i 20 år. Det rammer Intel på pengepungen.

Chefskiftet sker på Intels generalforsamling 16. maj. Brian Krzanich, som begyndte hos Intel i 1982, har i mange år stået for hele produktionskæden, inden han blev den daglige driftsleder. Han har derfor et godt kendskab til salgsdelen. Her bliver 48-årige Renee James udnævnt som den nye nummer 2. Hun ses som det mere overraskende valg, der kan skabe skvulp i organisationen. Det nye »to i en æske«-lederhold, som de er blevet benævnt, ses som tegn på, at Intel fremover skal satse bredere og lægge vægt på også at levere software og nettjenester.

»Jeg arbejder for Brian, men resten af selskabet arbejder for Brian og mig. Vi lægger strategien sammen som et hold,« siger Renee James til Oregon Live.

Hun stod bag Intels køb i 2011 af verdens næststørste IT-sikkerhedsfirma, McAfee, for 7,7 milliarder dollars.

Gigantisk bøde for konkurrencemisbrug

Intel har i forvejen markeret sig ved at stå bag designanvisningerne til de nye ultrabook-PCer - det ultrabærbare og lette PCer, som stadig har hestekræfterne i behold. Begrebet »ultrabook« blev lanceret midt i 2011 for at skabe en konkurrent til Apples MacBook Air. På forbløffende kort tid fik Intel samtlige computerproducenter med på vognen. Ultrabook-PCer skal genskabe interessen for PCerne og fastholde køberne og derigennem Intels markedsandele.

Intel sidder på henved 80 procent af verdensmarkedet for computerchips og gjorde en overgang en lidt for ihærdig indsats for at presse computerproducenterne til at holde rivalen, AMD, ude - noget, der i 2009 udløste en gigantisk bøde fra EUs konkurrencemyndigheder på 1,09 milliarder euro - nærved otte milliarder kroner.

Intel er det eneste større selskab ud over sydkoreanske Samsung, som selv producerer de chips, der sælges. Paul Otellini har tidligere i år sagt, at af de henved 13 milliarder dollars, som skal bruges på investeringer i år, vil de fem millioner blive brugt på en fabrik i Arizona, hvor de nye 14 nanometer-chips skal produceres.

Intels topchefer sidder generelt længe på stolen. I selskabets 45-årige historie har der kun været seks forskellige på chefkontoret.