Ny hvidvask-sag: Milliarder fra diktatur strømmede gennem Danske Bank

Et omfattende læk af data til Berlingske viser, at regimet i Aserbajdsjan har sendt milliarder gennem Danske Bank. Groft brud på hvidvask-regler, siger eksperter. Danske Bank erkender fejl.

I denne Danske Bank-filial i Estland strømmede der gennem flere år milliarder af kroner fra regimet i Aserbajdsjan. Pengene endte blandt andet i lommen på europæiske politikere.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Valda Kalnina

Danmarks største bank, Danske Bank, lod i flere år regimet i Aserbajdsjan uhindret sende milliarder gennem fire konti i storbankens estiske afdeling.

Pengene er blandt andet gået til magtfulde politikere, højtstående embedsmænd og indflydelsesrige mediefolk verden over, der samtidig offentligt har forsvaret regimet.

Det fremgår af omfattende materiale, som Berlingske er kommet i besiddelse af. Materialet omfatter blandt andet detaljerede kontooplysninger og kontoudtog, der viser tusindvis af transaktioner fra 2012 til 2014 gennem Danske Bank fra fire selskaber med tætte forbindelser til regimet i Aserbajdsjan.Berlingske har delt materialet med den internationale journalistorganisation OCCRP og gennemgået de 16.000 transaktioner sammen med blandt andet britiske Guardian, tyske Süddeutsche Zeitung en lang række andre medier i Europa og USA.

Eksperter vurderer, at Danske Bank ved at undlade at gribe ind over for de højst mistænkelige transaktioner groft har brudt de såkaldte hvidvaskregler, der netop skal modvirke international kriminalitet og korruption.

»Danske Bank bryder alle grundlæggende regler i hvidvaskloven med denne sag,« siger Jakob Dedenroth Bernhoft, ekspert i hvidvaskreglerne og direktør i Revisorjura.dk.L. Burke Files, der er partner i det amerikanske Financial Examinations and Evaluations og ekspert i finansiel efterforskning, har analyseret det omfattende datamateriale.

Ifølge ham burde transaktionerne »absolut have medført røde advarselsflag« i Danske Bank.

»Hvis jeg skal vurdere, hvor alvorlig den her sag er på en skala fra ét til ti, så er det et tital.«

En præsidentkandidat i et EU-land, en tysk politiker og valgobservatør, et italiensk medlem af Europarådet samt ægtefællen til den øverste chef i FN-organet UNESCO er blandt de mange opsigtsvækkende modtagere af penge fra regimet, der kritiseres for grove brud på menneskerettighederne.

De mange overførsler til politikere og embedsmænd »ligner bestikkelse«, mener Lars Koch, international chef i organisationen Oxfam Ibis.

»Det ser ud som om, Aserbajdsjans regering systematisk har søgt at fremme god omtale og anerkendelse af deres valg ved, gennem skuffeselskaberne i Danske Bank, at give store summer til politikere, journalister og andre.«Det er blot anden gang inden for et halvt år, at Danske Bank bliver hvirvlet ind i en omfattende sag om hvidvask. I foråret var Danske Bank centrum i en anden sag om hvidvask af milliarder gennem det østeuropæiske land Moldova.

Ifølge Danske Banks chefjurist, Flemming Pristed, er den nye sag om milliarderne fra Aserbajdsjan »desværre endnu et eksempel på, at vi i den her periode ikke har været gode nok til at forhindre, at vi kunne blive misbrugt til hvidvask og andre ulovlige aktiviteter i vores estiske filial.«

Læs meget mere i serien »Diktaturets Danske Bank« i Berlingske og på business.dk de kommende dage.