Ny holmgang i Parken-sag om kursmanipulation

Mandag tørner Bagmandspolitiet atter sammen i retten med de tidligere topfolk i Parken, Flemming Østergaard og Jørgen Glistrup, i sagen om kursmanipulation. Østre Landsret skal tage stilling til dommen fra Københavns Byret, hvor de to erhvervsfolk blev idømt fængselsstraffe for kursmanipulation med Parken-aktier.

Jørgen Glistrup og Flemming Østergaard fotograferet i Parken 14. maj 2006, hvor FCK havde besøg af Silkeborg, som sensationelt slog FCK med 2-3. Det forhindrede dog ikke de københavnske løve ri at vinde guld i Superligaen. Ankesagen mod de to om kursmanipulation af Parken-aktier begynder mandag i landsretten. Arkivfoto: Mogens Flindt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mogens Flindt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mandag kl. 9.30 begynder det hele forfra igen for hovedaktørerne i sagen om kursmanipulation med Parken-aktien, når Østre Landsret tager hul på ankesagen.

På den ene side står de tidligere frontfigurer i Parken, Flemming Østergaard og Jørgen Glistrup, samt selskabet Parken og en person beskyttet af navneforbud.

På den anden side står anklagemyndigheden personificeret ved senioranklager Jan H. Hansen fra Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, i daglig tale Bagmandspolitiet.

I Københavns Byret blev Flemming Østergaard, også kendt som Don Ø, og Jørgen Glistrup i september 2015 begge idømt ubetingede fængelsstraffe for kursmanipulation med Parken-aktien. Flemming Østergaard, der var bestyrelsesformand for Parken, da kursmanipulationen fandt sted i 2007 og 2008, fik en dom på fire måneders fængsel, mens Jørgen Glistrup, der var adm. direktør for Parken, fik en dom på seks måneders fængsel. Også selskabet Parken blev i byretten dømt for kursmanipulation og dømt til at betale en bøde på én million kr.

Byretten lagde i sin dom blandt andet vægt på »karakteren og omfanget af den kursmanipulerende adfærd«, men også at kursmanipulationen var begået af så højt placerede personer som en bestyrelsesformand og en adm. direktør for et børsnoteret selskab.

Vil frifindes

Både Østergaard og Glistrup gik efter frifindelse, da de omdiskuterede køb af egne Parken-aktier set med deres øjne ikke havde noget med kursmanipulation at gøre. Gennem hele byretssagen argumentere de med, at Parken alene købte aktierne med henblik på at have aktier nok til sit optionsprogram. De ankede begge dommen. Det samme gælder det børsnoterede selskab Parken. Også personen, der er omfattet af navneforbud, ankede sin fængselsdom fra byretten.

I ankesagen går Jørgen Glistrup også efter frifindelse, oplyser hans advokat Andro Vrlic.

»Min klient, Jørgen Glistrup, forventer selvfølgelig, at han bliver frifundet i landsretten. Han tager sagen med sindsro, for han har ikke har gjort noget ulovligt, og så glæder han sig i øvrigt til at få overstået sagen, som har fyldt meget og varet mange år,« siger Andro Vrlic, der er partner i Stagetorn Advokater.

En lignende melding kommer fra Flemming Østergaards advokat, Sysette Vinding Kruse.

»Vi har anket til frifindelse og ser frem til, at sagen omsider går i gang i landsretten efter at have varet urimeligt længe,« skriver Sysette Vinding Kruse, Homann Advokater, i en mail til Berlingske.

Delvis sejr

Byrettens dom var kun en delvis sejr for Bagmandspolitiet, som gik efter længere fængselsdomme på to år til de to topfolk samt konfiskation af begges fortjeneste. Bagmandspolitiet mente, at der var cirka 15 mio. kroner at hente hos Flemming Østergaard og cirka to mio. kroner hos Jørgen Glistrup. Dommeren mente imidlertid ikke, at Flemming Østergaard havde haft nogen fortjeneste. Jørgen Glistrups fortjeneste anslog dommeren til 20.000 kroner, som skal konfiskeres.

Også Bagmandspolitiet ankede dommen. Over for Berlingske Business begrundede Bagmandspolitiets chef, Morten N. Jakobsen, det bl.a med sagens principielle karakter.

»Jeg mener, det er væsentligt, at landsretten tager stilling til sagen, som handler om handel med egne aktier, og hvornår det kan være kursmanipulation. Det er ikke noget enkelt spørgsmål. Det er i nogen grad jomfruelig, juridisk grund, og derfor mener jeg, at sagen er egnet til, at landsretten tager stilling til de her forhold,« lød det fra Morten N. Jakobsen.

Der er frem til jul afsat i alt 25 dage til retsmøder. Dommen falder formentlig først i begyndelsen af 2017.

Som en udløber af dommen i Københavns Byret kræver rederiet Clipper erstatning på knap 83 mio. kroner af Parken for køb af Parken-aktier i januar 2008. Beløbet svarer ifølge Clipper til differencen mellem køb- og salgsprisen. Parken mener ikke, at Clipper har krav på erstatning, men hvis Clipper skulle få medhold, vil Parken gøre et tilsvarende krav gældende over for den tidligere ledelse.