Ny grøn-forskerpark hænger i tynd tråd

En stor forskerpark ved Risø ved Roskilde hænger i en tynd tråd. Den kommende regering skal vise handling og redde forskerparken, lyder det fra både borgmesteren i Roskilde og formanden for Region Sjælland.

»Sådan kunne området komme til at se ud på langt sigt. Tanken er at videreføre strukturen med klynger af huse og en sammenbindende række af træer fra DTU Risø Campus-området. Forskerparken skal være bæredygtig både i sin produktion og i de fysiske forhold.«
Læs mere
Fold sammen

En gigantisk forskerpark for grøn teknologi lige ved siden af Risø, der for alvor vil bringe Danmark i front. Det er den store drøm i Roskilde og omegn, men stolen begynder alvorligt at vakle under projektet DTU Risø Park, fordi regeringen ikke kan tage de nødvendige beslutninger.

Politikerne i Region Sjælland og i Roskilde frygter, at hele projektet er ved at kuldsejle, og det vil koste skatteyderne masser af penge og mistede arbejdspladser. Alene Region Sjælland har investeret over 100 mio. kr. i projektet.

Problemet er, Danmarks Tekniske Universitet, DTU, lægger op til, at DTU Energi inden for en periode på to til fire år skal flytte fra Risø og til hovedsædet i Lyngby. Derved mister den kommende forskerpark nærheden til en meget væsentlig ekspertise, lyder bekymringen fra politikere i regionen og i Roskilde.

Beslutningen er truffet, fordi det trods flere års kamp stadig ikke er lykkedes for DTU at købe bygningerne i Risø-området af staten. DTU ønsker selveje for at kunne udvikle området optimalt, men beslutningen er skubbet mellem tre ministerier, og den er fortsat uafklaret.

Rektor på DTU, Anders O. Bjarklev erkender, at flytningen af DTU Energi vil være et hårdt slag for den nye forskerpark, men han tror ikke, at det er dødsstødet til projektet.

»Vi påtænker at flytte lidt over 200 personer, da vi er nødt til at forholde os til situationen, og se på, hvordan vi udvikler alle vores institutter bedst muligt,« siger Anders O. Bjarklev.

»Jeg kan godt forstå Regions Sjællands bekymring. En del af visionen med DTU Risø Park er, at den vil få en koncentration af ekspertise. Den mulighed bliver lidt svagere. Virksomhederne i forskerparken vil ikke bare kunne gå over til vores forskere, men vil på nogle områder skulle tage til Lyngby,« siger Anders O. Bjarklev, der understreger, at der ligeledes er nogle ting, som flytter fra Lyngby og ud til Risø.

Det var tilbage i 2013, at der blevet givet grønt lyst til den nye forskerpark. Det skete, da Miljøministeriet fremlagde den nye udviklingsplan for hovedstadsområdet.

Målet er, at forskerparken og samspillet mellem DTU og Roskilde Universitet skal give en international styrkeposition på cleantech-området, som skal tiltrække internationale forskere.

Roskilde borgmester Joy Mogensen (S) regner med, at det vil skabe op mod 5.000 arbejdspladser inden for grøn teknologi. Og Region Sjælland har allerede investeret 220 mio. kr. i cleantech, hvoraf halvdelen er gået direkte til udvikling af aktiviteter ved Risø.

»Det er skatteborgernes penge, som vi er forpligtet til at følge til dørs. Vi kan ikke blot se til, at forventninger og visioner brister på grund af papirnusseri og bureaukrati,« siger formanden for Region Sjælland Jens Stenbæk (V).

»Vi har brug for DTU som en stærk partner til at skabe udvikling, vækst og arbejdspladser, og dette projekt handler ikke kun om vores region – det har potentiale til at sætte Danmark endnu mere på det forskningsmæssige verdenskort,« siger Jens Stenbæk.

Sammen med Joy Mogensen sender han en opfordring til den kommende regering.

»Nu har vi igen og igen hørt valgløfter om vækst, mere grøn teknologi, mere innovation og flere arbejdspladser. Nu er det tid til, at der landspolitisk bliver sat handling bag ordene. Tag en beslutning og giv Risø Park det blå stempel. Dette er sidste udkald,« understreger de to lokalpolitikere.