Ny Google-telefon præsenteret i Barcelona

Stribevis af mobilproducenter har udtrykt interesse for Googles mobilsystem, men hidtil er det kun blevet til en enkelt model, der kan købes i butikkerne. Nu har HTC præsenteret endnu en.

Mobile World Congress: Anden gang er måske lykkens gang - eller sådan så det i hvert fald ud, da HTC og Vodafone på mobilemessen i Barcelona præsenterede en ny smartphone, baseret på Googles Android-system. Det er blot anden gang at en Google-telefon ryger i kommerciel handel. Den første, også en HTC, blev sidste år præsenteret af T-mobile - og den model fik en lammende kritik for at være en klodset sag, der manglede en stribe funktioner. Samtidig var Google-systemet, som telefonen bruger, langt fra køreklart, lød kritikken.

Den model, som Vodafone nu præsenterer, er dog væsentlig mere formfuldent. I et design, der minder en anelse om iPhonens, ser den nye HTC Magic-telefon langt kønnere ud end dens forgænger. Telefonen har kun ganske få taster, men bruger derimod en trykfølsom skærm, hvor der dukker et tastetur op - og specifikationerne ser umiddelbart ud til at være bedre end den telefon, som telefonen skal konkurrere mod - Apples iPhone.

Hverken den oprindelige Google-telefon eller den nye kan fås i Danmark. Det er Vodafone, der står for salget - og selv om pris og tilgængelighed ikke er offentliggjort endnu, er det uvist, om danskerne nogensinde får mulighed for at købe den nye Google-telefon. Til gengæld er den internationale teknologi-presse overvejende begejstrede for den nye telefon, der offentliggøres samtidig med at Microsoft lancerede deres nye Windows Mobile 6.5-system. Et system, der også trækker på trykfølsomhed og grafisk brugerflade, snarere end den idt klodsede Windows-agtige brugerflade, Windows Mobile hidtil har brugt.

Google laver ikke selv telefoner, men er blot i spidsen for en alliance af virksomheder, der bakker op om Googles initiativ. Ifølge Google selv er Android-systemet open source, men det er uvist, hvor åbent det faktisk er. Ideen er, at systemet ikke må spærre brugeren inde i et bestemt telefonmærke, fordi data og programmer ikke kan flyttes fra telefon til telefon, som det i vidt omfang er i dag. Samtidig er Google-telefonen tæt knyttet til Googles øvrige tjenester på nettet. Herunder Gmail og Google-søgninger.

HTC bliver dog ikke den eneste producent, der kommer til at lancere en Google-telefon. En stribe andre producenter, herunder Sony Ericsson, har tidligere udtrykt interesse for Googles mobilstyresystem, der udmærker sig ved at være en del mere grafisk elegant end standarden på smartphones.