Ny genoptræning: Spil Nintendo Wii

Genoptræningsklinikker har stor succes med at lade patienterne spille videospil. Så bruger de kroppen i en grad, som kedelige øvelser ikke kan lokke dem til.

Man får rørt sig foran skærmen, når man spiller Nintendo Wii - her et bowlingspil. Det udnytter genoptræningsklinikker nu til at få folk hurtigere på benene igen. Foto: Saul Loeb/AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den japanske elektronikproducent Nintendo skabte en mindre revolution, da videospillet Wii blev lanceret. Her skal ydes massiv, fysisk aktivitet foran fjernsynsskærmen, når man vil spille med. Og netop derfor er Wii nu blevet populært på et ganske usædvanligt område: til genoptræning af mennesker ramt af hjerteslag, kirurgi, brækkede lemmer eller sågar krigsskader.

Flere amerikanske genoptræningsklinikker har taget Wii i brug for at fremme hurtig tilbagevenden til dagligdagen for patienterne. Normalt er strække- og løfteøvelser nemlig smertefulde, og de tenderer til at blive kedelige, fordi de skal gentages i det uendelige for at styrke kroppen.

Wii-spillemaskinen styres af kroppens bevægelser, og derfor vækker det konkurrencegenet hos patienterne, så de simpelt hen er nødt til at bevæge sig ud over, hvad de selv ville have kunnet træne sig op til gennem de traditionelle øvelser. De glemmer simpelt hen, at de har ondt, fordi de vil spille med.

»Selv om man blot bokser mod eller spiller tennis med en figur på skærmen, er det forbløffende, hvor mange af vore patienter der ønsker at slå deres modstander,« siger James Osborn, som leder rehabiliteringscenteret på Herrin Hospital i Illinois, USA, til nyhedsbureauet Associated Press.

Her er de mest populære spil netop sportsspil: baseball, bowling, boksning, golf og tennis.