Ny FLSmidth-chef lægger ud med voldsom oprydning

I kølvandet på et skuffende regnskab nedskriver Thomas Schulz med flere hundrede millioner, igangsætter en omfattende effektiviseringsplan og nedlægger 1.100 stillinger.

Thomas Schulz, topchef for FLSmidth. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Cement- og mineral-virksomheden FLSmidth forventer nu en overskudsgrad på mellem fire og fem procent i 2013 mod tidligere 8-10 procent.
Omsætningen ventes at lande mellem 26 og 28 milliarder kroner mod tidligere 27-30 milliarder kroner.

Sydbanks analytiker beskriver regnskabet som »en perlerække af dårlige nyheder«.

Den nye topchef Thomas Schulz igangsætter en omfattende effektiviseringsplan. Han nedlægger 1.100 stillinger ud af i alt 16.000. Nedskæringerne vil ske i alle afdelinger og på alle niveauer i virksomheden. De 140 nedlægges i Danmark. Desuden lukker FLSmidth20 kontorer rundt omkring i verden hovedsageligt uden for Europa.

»Vi er nødt til at træffe svære beslutninger, og det er det, vi gør,« siger Thomas Schulz til TV2 Finans.FLSmidth nedskriver 800 millioner kroner på købet af australske Ludowici i 2012 for 2,3 milliarder kroner. Thomas Shchulz afviser over for TV2 Finans at den tidligere FLSmidth-ledelse med Jørgen Huno-Rasmussen i spidsen betalte for meget for det australske selskab. 

FLSmidth opgiver som led i den nye strategiplan at sælge Cembrit. Tag- og facademateriale-producenten indgår nu FLSmidths omsætningsforventninger.

Thomas Schulz understreger, at koncernens overordnede strategi og langsigtede økonomiske mål fastholdes, men har efter et servicetjek af virksomheden alligevel fundet en række områder, hvor han vil skifte kurs.

»For at opfylde vores mål er vi nødt til at foretage nogle få justeringer. Fremover vil vi forstærke fokuset på områder som organisk vækst, integration, kvalitet og sikkerhed, forskning og udvikling samt personaleudvikling,« siger han i kvartalsrapporten.Halvårsregnskabet er det andet han fremlægger som topchef i FLSmidth, men det første, hvor han selv har haft indflydelse på resultaterne. Omsætningen lander på 6,5 milliarder i andet kvartal, 14 procent højere end i andet kvartal 2012, men en lille smule under forventningen. Nettoresultatet på 143 millioner kroner er 103 millioner kroner dårligere end ventet og 80 millioner under resultatet i samme periode sidste år.

Ordreindgangen er på 5,6 milliarder kroner. Det er en smule højere end ventet, men udgør et fald på 22 procent i forhold til samme periode sidste år.

Effektiviseringstiltagene ventes at koste 500 kroner at gennemføre, heraf 350 millioner kroner i år, men forventes at forvedre driftsresultatet med 750 750 millioner kroner, når virkningen slår fuldt igennem fra 2015. I problemdivisionen Material Handling afvikles urentable projekter. I den forbindelse afskrives 323 millioner kroner.