Ny Falck-boss tager fat: Nedskriver for 380 mio. kroner

Falck nedskriver værdier og tilgodehavender for næsten 400 mio. kr. i det første regnskab med Jakob Riis i spidsen som topchef. Driftsindtjeningen styrtdykker.

Foto: Nils Meilvang.
Læs mere
Fold sammen

Falck kæmper med sin forretning efter års hidsig vækst og knopskydning. Nu tager virksomheden flere store nedskrivninger efter et halvårsregnskab, hvor driftsindtjeningen forværres med næsten en halv mia. kr. i forhold til samme periode for et år siden og ender med et tab på driften på 51 mio. kr.

Resultatet før skat ender med en kæmpetab på 366 mio. kr. Det er tal, som understreger, at Falck er i krise.

Falcks nye stærke mand, den tidligere Novo Nordisk-kronprins Jakob Riis, arbejder på at få rettet op på den kriseramte redningskoncern.

»Resultatet for første halvår 2017 er ikke tilfredsstillende. Vi skal øge vores profitabilitet markant og sikre en stabil omsætningsvækst fremadrettet. Vi er i gang med systematisk at gennemgå forretningen og forventer at afslutte analyserne og strategiarbejdet i efteråret 2017,« lyder det fra topchef Jakob Riis i regnskabsmeddelelsen.

I det første regnskab med Riis i spidsen for selskabet er der - en smule overraskende - ikke nyt om fyringer eller nedlukninger. Til gengæld tager virksomheden flere store nedskrivninger.

Riis har sat sine folk til at gennemgå bøgerne, og det ender med, at Falck nedskriver værdien af tilgodehavender med 282 mio. kr. Penge, som Falck altså tidligere har troet, kom i kassen, men som virksomheden nu må erkende aldrig kommer. Falck har de senere år satset stort på ambulancedrift i USA, og det er ændringer i det amerikanske sundhedssystem, og brugernes evne til at betale, som er skyld i nedskrivningen.

Derudover nedskriver Falck værdien af et helt nyt it-system med 100 mio. kr. Alt i alt giver det nedskrivninger for i alt 382 mio. kr. Falck omsatte i halvåret for lige over otte mia. kr. Det er beskedne 32 mio. kr. bedre end samme periode sidste år.

Falck skal på slankekur, lyder det fra den nye topchef.

»Jeg har benyttet min første tid i Falck til at komme rundt og besøge vores forretningsområder og til at lære forretningen rigtig godt at kende. Falck er en virksomhed med unikke styrker, dedikerede medarbejdere og et fantastisk vækstpotentiale. Men vi har en forretningsmæssig kompleksitet, som vi skal have forenklet og effektiviseret over de næste 12-18 måneder. Det er afgørende, at vi får sikret et godt fundament for en sund og driftssikker forretning, så vi kan investere i den innovation og de nye teknologier, som bliver grundlaget for en profitabel vækst i fremtiden,« lyder det fra Riis.