Ny EU-dom presser danske skatteregler

EU-dom kan tvinge Danmark til at opgive skatteregler, som diskriminerer udenlandske investeringsforeninger. Det kan åbne for et hav af nye, billige investeringsmuligheder til danskerne.

Nye og billige muligheder for investeringer for de private investorer. Det kan blive resultatet af en spritny EU-dom, der lægger endnu hårdere pres på de danske skatteregler, som holder lukrative udenlandske investeringsforeninger ude af landet Fold sammen
Læs mere
Foto: PATRICK SEEGER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nye og billige muligheder for investeringer for de private investorer. Det kan blive resultatet af en spritny EU-dom, der lægger endnu hårdere pres på de danske skatteregler, som holder lukrative udenlandske investeringsforeninger ude af landet. Det er kun et spørgsmål om tid, før regeringen kan blive tvunget til at lave reglerne om, vurderer eksperter, og det vil få en række superbillige udenlandske foreninger til at myldre til landet.

Som de danske skatteregler er strikket sammen i dag, er de udenlandske foreninger meget svære at bruge for de private, fordi de pr. definition er beskattet efter det såkaldte lagerprincip. Det vil sige, at hvis en investor har fået en kursgevinst på 10.000 kr. i et givent år, skal personen betale skat af beløbet, uanset om investeringsforeningsbeviserne er solgt eller ej.

Sådan er det ikke med de danske foreninger, hvor man først betaler skatten, når man rent faktisk har fået pengene i hånden. Den forskelsbehandling er i strid med reglerne om kapitalens fri bevægelighed, viser den nye dom. Den er fra Tyskland, der har en lov, som ligner den danske.

Får stor betydning

Både privatøkonomisk rådgiver Marianne Thørs fra Confida og partner i advokatfirmaet Bech-Bruun Anders Oreby Hansen er enige om, at den tyske dom vil få stor betydning for Danmark.

»Vores regler har altid været ret problematiske, og nu skal man udfolde en ret stor kreativitet for at påstå, at de er i overensstemmelse med EU-retten,« siger Marianne Thørs.

Anders Oreby Hansen er enig.

»Vi har noget, som hedder det indre marked i EU. Vi har selv meldt os ind i det og så må vi også lære at leve med konsekvenserne af det,« siger Anders Oreby Hansen, der fremhæver, at EU-Kommissionen allerede har taget første skridt til en sag mod Danmark ved at sende en åbningsskrivelse til den danske regering. Og jo flere domm der kommer i lighed med den i Tyksland, desto mere sandsynligt er det, at vi taber, når de danske regler skal stå for skud ved EU-domstolen.

Behov for forenkling

Hvis de danske regler bliver gjort ens for både danske og udenlandske foreninger, kan de små 800.000 danskere, der sætter en del af deres opsparing i investeringsforeninger vågne op til nye tider.

Ifølge analysebureauet Morningstar er der omkring 2.000 udenlandske foreninger, der allerede er blevet godkendt til at markedsføre deres produkter her i landet.

Verdens største kapitalforvalter i form af amerikanske Black Rock er en af dem. Selskabet tilbyder via datterselskabet iShares investeringsforeninger, hvor investeringer i eksempelvis globale aktier kun koster 20 øre for hver 100 kr. En tilsvarende aktie i Danske Invest forening koster 60 øre.

Chefanalytiker i Morningstar Danmark Nikolaj Holdt Mikkelsen mener, at det der er behov for er en klar forenkling af de danske skatteregler.

»Diskriminationen af de udenlandske foreninger gør, at det er umuligt for de private at finde ud af, hvad der bedst kan betale sig skattemæssigt. Hvis danske og udenlandske foreninger bliver sidestillet, vil det klart blive nemmere,« siger Nikolaj Holdt Mikkelsen og fremhæver, at herhjemme foregår distributionen af investeringsforeningerne til private primært via bankerne, og skal de udenlandske foreninger for alvor begynde at vinde frem, kræver det udover nye skatteregler også, at bankerne begynder sælge dem.

I Forbrugerrådet tager man ikke stilling til skattereglerne, men vicedirektør Vang Jelsøe påpeger, at der findes en række udenlandske investeringsforeninger med meget lave omkostninger, der vil være relevante for de danske investorer.