Ny enhed skal styrke kampen mod kopivarer

En ny enhed under Patent- og Varemærkestyrelsen skal inden årets udgang stå klar til at vejlede i kampen mod kopivarer. Danske erhvervsorganisationer mener dog, at enhedens fokus er rettet forkert.

Foto: Iris. Ny enhed under Patent- og Varemærkestyrelsen skal være med til at optrevle handelen med kopivarer.
Læs mere
Fold sammen

Folketinget opruster i kampen mod kopivarer. Det sker med vedtagelsen af et nyt lovforslag, som lemper en række administrative krav til patenter, og som baner vejen for en såkaldt »håndhævningsenhed« hos Patent- og Varemærkestyrelsen.

Enheden skal stå klar inden årets udgang og hjælpe både forbrugere, virksomheder og myndigheder i konkrete sager om ulovlige kopivarer. Ordningen skal særligt give forbrugere og mindre virksomheder et bedre grundlag for at beslutte, om de vil gå videre med deres sag.

Håbet er, at flere aktivt vil forfølge deres rettigheder, og derfor forventer politikerne, at der fremover vil blive ført flere sager om kopivarer i rådgiverbranchen og hos politi- og anklagemyndighed. Desuden lemper lovforslaget en række administrative krav til patenter.

»Med den nye håndhævelsesenhed styrker vi bekæmpelsen af piratikopiering, som er dybt samfundsskadelig for et videnssamfund som det danske,« skriver erhvervs- og vækstminister, Henrik Sass Larsen, i en pressemeddelelse.

Han skriver, at piratkopiering betyder både tabte indtægter, arbejdspladser og incitament til innovation, og at den ulovlige kopiering kan være forbundet med sikkerheds- og sundhedsmæssige ricisi for befolkningen. Eksempelvis kan kopivarer indeholde skadelige kemikalier, ligesom den ulovlige handel ofte er med til at støtte organiseret kriminalitet.

Ifølge rapporter fra blandt andet OECD, FN og Europol antager man, at kopivarer i dag udgør omkring 5 pct. af verdenshandelen, og at et stigende antal kriminelle bander kaster sig over »branchen«.

Pengene går blandt andet til finansiering af narkokriminalitet. Og handel med alt fra ulovlige løbesko og legetøj til parfume og PC-spil er endda mere lukrativt - og mindre risikofyldt - end handel med heroin.

Hvor piratkopiering tidligere mest var digital eller i form af genstande som tøj, solbriller og tasker, er det i dag alle former for produkter som efterlignes. Selv fødevarer og industriprodukter kopieres ulovligt, og det rammer også danske virksomheder.

Danske erhvervsorganisationer har derfor længe arbejdet for at komme problemet til livs. Selv om de derfor hilser det velkomment, at Folketinget nu øger indsatsen, mener organisationerne, at den nye enheds fokus er rettet forkert.

"Vi ser ikke et behov for at være helt ærlige. Ingen af vores medlemmer henvender sig for at vide, hvorvidt noget er en kopivare eller ej. Det kan vi konstatere," siger erhversjuridisk fagchef Scen Petersen fra Dansk Erhverv og tilføjer:

"Desuden findes der allerede mange private rådgivere på området, som kan det samme. Gode kræfter i det danske erhvervsliv, som man også kunne have løftet opgaven i stedet for, at det offentlige nu overtager rollen."

Han bakkes op af chefkonsulent Lars Holm Nielsen fra Dansk Industri. I stedet for vejledning, efterlyser han en indsatsgruppe, der lever op til ordet "håndhævningsenhed".

"Det er glimrende, at man gør noget, men det er ikke den rigtige vej, man går. Helt konkret ville vi gerne have nogle dedikerede efterforskere og anklagere til de her sager i samarbejde med kolleger fra udlandet," siger han og uddyber:

"Både Sverige og briterne har sådanne "task forces", og efter de har nedsat dem, er succesraten steget markant. De har gjort langt mere ved problemet, end vi har i Danmark. Det handler om at prioritere anderledes, og det mener vi godt kan gøres inden for de ressourcer og rammer, som findes i dag."