Ny ejer vil skyde 2,5 mia. i nye biogasanlæg

Britisk kapitalfond har ikke købt det fynske Nature Energy for at lade det sygne hen. Der skal bygges ti nye biogasanlæg i de kommende år, og den nye ejer er klar med op mod 2,5 mia. kr. for at realisere det.

Det er biogasanlæg som dette, som den nye ejer af fynske Nature Energy er klar til at kaste 2,5 mia. kr. efter. »Det kan blive det nye Vestas,« udtaler den nye ejer.
Læs mere
Fold sammen

Otte fynske kommuner slap tidligere i dag tøjlerne i gasselskabet Nature Energy, som for 1,1 mia. kr. blev overtaget af et konsortium bestående af blandt andre den britiske kapitalfond Pioneer Point Partners. Og de 1,1 mia. bliver ikke sidste gang, at den nye ejer skal have tegnebogen op af lommen. Det nye ejerkonsortium er nemlig klar til at opføre ti nye biogasanlæg, og det vil være kræve en stor investering.

»Hvis du bygger op til ti kraftværker, så taler vi op til to til 2,5 mia. Og jeg siger "op til", fordi hele planen er at bringe omkostningerne ned i takt med, at vi får skala og lærer mere om processen,« siger Sam Abboud fra Pioneer Point Partners til Berlingske.

Netop omkostningerne er et central element, når snakken falder på biogas. Energiformen får i dag ekstrem meget subsidiering i Danmark. Ifølge en opgørelse fra energiministeriet fra slutningen af 2016, får biomasse omkring 80 øre per kilowatttime i støtte over sin levetid, mens havvindmølleparken Kriegers Flak ligger på 16,9 øre. Sam Abboud mener dog, at man er nødt til at tage højde for flere fordele ved biogasproduktionen end den mængde energi, der kommer ud af det. Særligt kan man hjælpe med at gøre landbruget grønnere.

»Du har helt ret i, at priserne er højere end ved vind og sol, men man får virkelig tre fordele her: Energi, grønne landbrug og så løser man et affaldsproblem. Og i modsætning til vind og sol, så er biogas her 24/7 - det er baseload,« siger han.

»Jeg tror ikke, at Danmark og Europa har meget af et valg, hvis man vil løse landbrugsproblemerne. Og hvad gør man, hvis solen ikke skinner, og vinden ikke blæser? Så kan du enten have sort gas, eller du kan have grøn gas. Og når Nordsøen løber tør for gas i 2050, så kan du enten have grøn gas, eller du kan hente gas fra Rusland, og det er et politisk spørgsmål, som jeg ikke vil gå ind i.«

Selvom Pioneer Point Partners er en kaptialfond, så understreger Sam Abboud, at man er en langsigtet investor i Nature Energy, ligesom resten af køber-konsoriet i øvrigt er det. Væksten har ligeledes en lang horisont, og Sam Abboud er ikke bleg for at kalde biogasselskabet for det næste Vestas.

»Grunden til, at vores konsortium er så interesserede i Nature Energy er, at vi tror, vi kan opbygge selskabet til et meget større selskab både i Danmark og i udlandet. For at gøre det, er der brug for kapital og stærkere aktionærerer. Vi mener, at selskabet er vokset ud af start-stadiet, og det giver ikke mening for lokale kommuner at pumpe en milliard eller to miliarder i vækst uden for kommunerne. Det er meget kapitalintensivt, og det kræver, at man tager risiko.« siger Sam Abboud.

»Vi mener, at vi kan vokse også i andre lande i Europa, som har en stor landbrugssektor, og som har et pres på at udnytte affald bedre. Det afkrydser en masse bokse, og vi vil bygge det næste Vestas og beholde hovedkontoret her på Fyn.«