Ny ejer vil give polakker billig fitness

Polen bliver det nye, store satsområde for Fitness World. Den danske succes skal kopieres, og Fitness World er klar til opkøb i landet.

Fitness World Base Camp på Amager Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech

Polen er næste mål for Fitness World. Det er et fitnessmarked, som minder om Danmark i 2005, da den danske kæde blev stiftet. Nu håber den nye ejer, norske FSN Capital, sammen med stifter Henrik Rossing, at de kan kopiere den danske væksthistorie.

»Det polske marked ligner det danske marked i 2005. Der er fem-syv pct., som træner, og der er nogle få udbydere, som tager en for høj pris. Vi mener, at vi kan tilbyde noget til en lav pris, som polakkerne gerne vil have. Det er Fitness World om igen,« siger Henrik Rossing.

Umiddelbart ville de mest oplagte nye lande være Norge og Sverige, men her har andre store kæder sat sig tungt på markedet. Derimod er det polske marked uopdyrket. Der er dog forskelle mellem det danske og polske marked.

»Vi skal finde ud af præcis, hvad polakkerne gerne vil have. Indretningen skal ikke nødvendigvis være helt den samme. F.eks. er der ikke så mange, som cykler i Polen. Derfor skal centrene indrettes med flere parkeringsplader,« siger Henrik Rossing.

Han fortæller, at der er store ambitioner for Polen, men vil ikke sætte tal på, hvor mange centre Fitness World planlægger at åbne. Lige nu har Fitness World åbnet de første fem centre i Polen.

Væksten i landet kan både ske ved, at Fitness World vokser selv, og ved at der bliver opkøbt nogle af de nuværende kæder.

»Vi er åbne over for opkøb, og det kan både være store og små kæder. Det afgørende er pris og beliggenhed. Lige nu kigger vi kun på Danmark og Polen, selv om man aldrig kan vide, hvad der dukker op andre steder,« siger Henrik Rossing.

Thomas Broe-Andersen, partner i FSN Capital, siger, at der fortsat er muligheder for at vokse i Danmark, selv om kæden i dag består af 152 centre fordelt over hele landet.

»Der er stadigvæk vækstmuligheder i Danmark. Men vi mener, at vi kan gøre noget i Polen. Det er et spændende marked, som vokser,« siger Thomas Broe-Andersen.

En kapitalfond vil normalt sælge deres investering igen efter fire til syv år, hvis tingene går efter planen. Men det er endnu åbent, hvem en eventuel køber kan blive.

»Vi holder alle døre åbne. Der er ingen tvivl om, at hvis vi får succes, kan virksomheden blive solgt til en strategisk køber eller en anden kapitalfond. Det kunne også være muligt, at vi vil børsnotere virksomheden,« siger Thomas Broe-Andersen.

Rådgiver inhabil

Fonden har i forhandlingerne om at overtage Fitness World været nødt til at udelukke en af FSN Capitals faste rådgivere fra processen. Bo Rygaard er såkaldt executive advisor for FSN Capital og er bestyrelsesformand for de to porteføljeselskaber Huscompagniet og Skamol. Men han er samtidig nyudnævnt bestyrelsesformand for Parken, der ejer Fitness Worlds ærkerival Fitness DK.

»Bo sidder som formand i et par af vores porteføljeselskaber. Han har slet ikke været involveret i processen og kommer ikke til at deltage i nogen form for diskussion om Fitness World. Det ønsker hverken vi eller Bo,« siger Thomas Broe-Andersen.