Ny digital signatur forsinket

Der går endnu et år, før danskerne kan få adgang til netbanken og de offentlige nettjenester med samme adgangskode.

Når man f.eks. vil melde flytning direkte til kommunen, kan man bruge sin digitale signatur for at sikre, at man faktisk er den, man udgiver sig for at være. Fold sammen
Læs mere
Foto: Modelfoto, Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Endnu et stort, offentligt IT-projekt bliver et år forsinket.

Meningen var, at alle danskere i løbet af i år skulle kunne få den nye, digitale signatur - en fælles adgangskode til både bankerne og alle offentlige selvbetjeningssider på Internet. Men nu bliver det i stedet »inden udgangen af 2010«.

I stedet for i dag at have noget installeret på sin computer vil man fremover skulle gå rundt med et lille kort i dankort-størrelse med en masse engangskoder på, som så kan benyttes fra enhver computer med netadgang. Løsningen kaldes for NemID og er udviklet af de danske banker og TDC i fællesskab. De stod tidligere som ærkerivaler på området.

Inden udgangen af 2010

Udskiftningen af de nuværende digitale signaturer (som er et lille computerprogram) og netbankkoder skulle ske løbende fra 2008 og i 2009, lød det, da videnskabsminister Helge Sander (V) i juni 2008 præsenterede aftalen.

Nu hedder det i stedet fra Videnskabsministeriet, at »udrulningen starter næste sommer«, og ministeren »er glad for, at det alligevel har vist sig muligt at fastholde målsætningen om, at alle netbankkunder i Danmark har NemID inden udgangen af 2010.«

Med den nye digitale signatur kan man f.eks. melde børn ind i daginstitution, bestille tid hos lægen, tilmelde sig Statens Uddannelsesstøtte (SU) eller bruge netbank.

Bankerne bliver spydspids

Alle bankerne vil fra 1. juli 2010 sende brev til deres kunder om, at sikkerheden på netbankerne nu øges, hvorfor folk skal opdatere deres netbankadgang. De får så tilsendt det nye kort, og når de første gang logger på netbanken, kan de vælge, at den digitale signatur også kan bruges i forhold til den offentlige sektor.

De, der allerede har en digital signatur, vil derefter kunne slette den gamle udgave. Oveni laves der en netportal, hvor man kan bestille den gratis digitale signatur, ligesom kommunernes borgerservice vil kunne bistå med hjælp.

Det forventes, at der kan udstedes 600.000 digitale signaturer om måneden. Pr. 17. september 2009 havde omkring 1.239.000 private en digital signatur, 243.000 havde en medarbejdersignatur til brug på jobbet, og der er 6.200 firmasignaturer.