Ny dataskandale rammer Storbritannien

Tre millioner teoriprøver med personlige oplysninger er forsvundet. Det er tredje gang på få måneder, at særdeles personfølsomme oplysninger forsvinder.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Endnu en dataskandale har ramt Storbritannien, hvor resultater fra tre millioner teoriprøver nu også er forsvundet.

Navne, adresser og telefonnumre er sporløst væk. De britiske myndigheder havde afleveret oplysningerne til Pearson Driving Assessments for at få teoriprøverne undersøgt. De blev sendt elektronisk videre til Pearsons afdeling i Iowa i USA og gemt på en harddisk, som forsvandt tilbage i maj. Først nu kommer historien imidlertid frem.

De forsvundne data er blot de seneste i rækken af skandaler, hvor ofte dybt fortrolige oplysninger er forsvundet på grund af dårlig sikkerhed. I oktober blev to CDer med meget personfølsomme oplysninger om børnebidrag og bakkontonumre på 25 millioner briter væk. Det er stort set halvdelen af landets befolkning. Et par uger efter blev det kendt, at Transportministeriet har mistet oplysninger om 7.500 køretøjer - herunder navne og adresser på deres ejere - sendt med posten fra Nordirland til Wales.

Skandalerne har lagt et voldsomt pres på premierminister Gordon Browns regering, hvor senest transportminister Ruth Kelly har måttet stå skoleret i parlamentets underhus. Og de fremmer bestemt ikke regeringens ønske om at indføre et nationalt ID-kort, en plan, som skønnes at koste 5,6 milliarder pund. Disse kort skal rumme såkaldt bimetriske data (altså f.eks. fingeraftryk) og biografiske oplysninger på indehaveren.

De personlige oplysninger kan misbruges til såkaldt ID-tyveri, hvor kriminelle udgiver sig for at være de pågældende og kan optage lån, hæve penge og på anden måde misbruge deres identitet, fordi de har alle data.

Pearson står bag udgivelsen af finansavisen Financial Times og Penguin-forlaget.