Ny dataskandale hos Facebook

Flere af de mest populære applikationer på Facebook overfører bruger-oplysninger til annoncører uden tilladelse.

Foto: NORBERT VON DER GROEBEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En ny sag sætter spørgsmålstegn ved beskyttelsen af brugernes private oplysninger på Facebook. I weekenden har avisen Wall Street Journal afsløret, at en række af de mest populære applikationer på Facebook sender informationer, som kan identificere de enkelte brugere – og i nogle tilfælde deres venner – til forskellige annoncefirmaer.

Ifølge avisen skulle mange millioner Facebook-brugere være berørt af dette problem, og det gælder også for dem, som har sat deres Facebook-profil til de mest stramme privacy-indstillinger. Denne praksis er da også en overtrædelse af Facebooks egne regler.

”En Facebook bruger-ID kan blive delt ved et uheld af en brugers browser eller en applikation,” bekræfter en Facebook-talsmand, som fortæller, at man nu vil forsøge at lukke hullet.

Denne bruger-ID kan bruges til at følge den enkelte bruger, men ifølge Facebook giver den ikke adgang til følsomme informationer i selve profilen.

Wall Street Journal skriver, at alle de 10 mest populære tredjeparts-applikationer på Facebook overfører bruger-ID'er til eksterne partnere. Det gælder blandt andet det enormt populære FarmVille med 59 millioner brugere, Texas HoldEm Poker og FrontierVille.

Tre af de mest populære, herunder FarmVille, sender også oplysninger om brugernes venner til annoncører.

Flere af disse applikationer var pludselig ikke længere tilgængelige, efter at avisen havde informeret Facebook om problemet.

Den information, som overføres er den såkaldte ”Facebook ID”, som er unik for den enkelte bruger. Den kan altid bruges til at finde brugerens navn – som oplyst i profilen – og for nogle brugere kan der også være adgang til oplysninger om alder eller bopæl.

Wall Street Journal har fundet mindst 25 firmaer, som har modtaget bruger-ID-oplysningerne, og flere af dem er kendt for at bygge detaljerede profiler af brugernes færden online.

Facebook forbyder app-leverandørerne at overføre informationer om brugerne til eksterne partnere. Men det ser altså ud til, at de fleste har valgt at ignorere dette forbud.