Ny dansk teknologi sikrer din mobilsnak mod spioner

Ny dansk opfindelse udviklet på DTU sikrer mobilsamtaler mod aflytning, fordi de kodes på en ny måde hver gang - vel at mærke på en helt almindelig telefon. Firmaet åbner fredag og håber på millionomsætning.

Mobiltelefoni er lettere at aflytte end fastnettelefoni og bør derfor sikres bedre, mener nyt dansk firma, som krypterer samtalerne på en ny måde hver gang og dermed gør dem umulige for spioner og andre med skumle hensigter at lytte med. Foto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nyudviklet dansk teknologi skal forhindre spioner i at kunne aflytte interne og fortrolige samtaler på mobiltelefonen.

Efter tre års tilløb åbner fredag firmaet Dencrypt, som med en dansk opfindelse kan sikre virksomheder og offentlige myndigheder, at deres samtaler over mobilnettet ikke kan aflyttes, selv hvis nogen har adgang til de sendemaster og netværk, som samtalen går igennem.

Den danskudviklede teknologi giver nemlig dynamisk kryptering, som koder al snakken, så kun modtageren kan være med, og gør det på en måde, der er forskellig fra samtale til samtale - vel at mærke automatisk, og uden at man skal gøre noget eller taste koder ind.

Håber på millionomsætning

»Der er et stort behov for at kryptere og beskytte sig, og på mobilsiden er beskyttelsen langt ringere end på fastnetsiden. Det er svært at spå om, hvor stort dette kan blive, men jeg vil da blive skuffet, hvis vi om et par år ikke har en tocifret millionomsætning og en passende eksport,« siger Kaj Juul-Pedersen, bestyrelsesformand, medstifter og medejer af Dencrypt.

Den avancerede måde at kryptere eller kode mobilsamtalerne på er udtænkt af professor ved Danmarks Tekniske Universitet, Lars Ramkilde Knudsen, som også er medejer af firmaet, hvor også DTU selv har en ejerandel. DTU ejer nemlig patentet på krypteringsteknologien, som Dencrypt har eneretten til at bruge, mens DTU får licenspenge for brugen af patentet.

Let at bruge som Skype

DC1000, som krypteringen hedder, er reelt en mobilapplikation ligesom det mere kendte internettelefoniprogram Skype, der i øvrigt er dansk-svensk udviklet. DC1000 fungerer på nyere iOS-, Android- og Windows-telefoner. Man køber som virksomhed eller myndighed et abonnement til omkring 1.000 kroner pr. bruger om året, og IT-sikkerhedschefen lægger så firmaets telefonbog ind, så alle kan ringe til hinanden gennem applikationen, der omsætter talen til digitale datastrømme, der kodes undervejs og afkodes automatisk hos modtageren.

»Det fungerer med ens normale telefonnummer og fungerer som en helt normal telefon eller andet mobilt udstyr. Det afgørende for sikkerhed er nemlig, at alle er udstyret med det. Ellers kompromitterer man sig, og det var derfor mit krav, at det skulle fungere som en normal samtale,« forklarer Kaj Juul-Pedersen, der har mange års baggrund i telebranchen hos bl.a. Ericsson og Telia men i dag investerer i og udvikler virksomheder.

Han sidder også i DTUs repræsentantskab og fik derigennem kontakt med Lars Ramkilde Knudsen i 2011. Med hjælp fra nogle af de ingeniører, som blev fyret, da den finske mobilgigant Nokia lukkede sit store udviklingscenter i København for i stedet at satse på Microsofts Windows-software, blev DC1000 udviklet.

Klar til eksport

Ved årsskiftet blev firmaet etableret og har, når det officielt åbner fredag på Frederikskaj i Københavns Sydhavn, hvor Nokia tidligere lå og Telenor ligger i dag, tre ansatte i København og tre i Aalborg.

»Det er et mægtigt godt eksempel på, hvordan DTU er med til at skabe nye virksomheder,« siger bestyrelsesformanden.

Ud over at Dencrypt selv vil sælge sit produkt, håber han, at f.eks. teleselskaber kunne være interesseret i at have det som tilbud til erhvervskunder.

»Vi har også allerede været i to lande i Skandinavien og Østersøområdet, som vi betragter som det oplagte område for os, og præsenteret produktet,« siger Kaj Juul-Pedersen.