Ny chef vil gøre op med USAs netneutralitet

Donald Trump har sat en kontroversiel men anerkendt dygtig mand ind som chef for USAs telestyrelse, og han har lige så travlt som sin præsident med at rydde ud i Obama-regeringens tiltag - især med at al internettrafik skal behandles uden forskel.

Republikaneren Ajit Pai (til venstre) er i hastigt tempo gået i gang med at rulle Obama-regeringens tiltag tilbage som ny chef for den amerikanske telestyrelse, FCC. Her ses han på et tidligere foto sammen med demokraten Mignon Clyburn, som fortsætter, og den tidligere chef, demokraten Tom Wheeler. Arkivfoto: Karen Bleier, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: KAREN BLEIER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke kun USAs nye præsident, der har travlt med at omgøre tidligere beslutninger. I næsten samme tempo er hans nyudpegede chef for den amerikanske telestyrelse i gang med at fjerne en lang række tiltag, som den tidligere Obama-regering indførte for at styrke forbrugerbeskyttelsen.

Som ny chef for den magtfulde Federal Communications Commission (FCC) har den 44-årige republikanske jurist Ajit Pai siden sin tiltræden 23. januar gjort alvor af sin kritik og er i færd med at pille netneutraliteten, som han i 2015 stemte imod, fra hinanden, lige så hurtigt som han kan.

Netneutralitet er beslutningen om, at alle har lige adgang til indholdet på Internet, uden at nogen kan køre i overhalingsbanen - eller blive henvist til slæbesporet.

Kritiker: Gør tjenester for magtfulde virksomheder

Ajit Pai fjernede først tilskuddet til, at ni selskaber kan levere højhastighedsnetforbindelser med nedslag i prisen til folk, der er i lavindkomstgruppen, hvilket tæller 13 millioner amerikanere. Siden trak han et påbud om at holde taksterne på at bruge telefoner i fængslerne nede tilbage, og han skrottede et forslag om, at amerikanerne skal kunne slippe for at leje dyre TV-bokse og dermed undgå at være bundet til den udbyder, som lejer dem ud, for at skabe mere konkurrence. Det skriver New York Times.

Både forbrugerorganisationer og teleanalytikere er forbløffede, fordi mange af tiltagene ikke er blevet offentligt annonceret på FCCs netsted.

»Folk ønsker et FCC, der hjælper dem. I stedet har de fået et FCC, der gør tjenester for de magtfulde virksomheder, som FCCs formand tidligere arbejdede for,« siger Matt Wood, politisk direktør for forbrugergruppen Free Press, til avisen med henvisning til, at Ajit Pai tidligere arbejdede for telegiganten Verizon.

Domstol har godkendt netneutraliteten

Under Obama-regeringen bestod flertallet i FCCs ledelse af demokrater med Tom Wheeler som chef. Ajit Pai sad som del af det republikanske mindretal, og han var faktisk udpeget af Barack Obama. Han mener, at flere af FCCs indgreb strider mod, hvad FCC ifølge lovgivningen har lov til, og vil derfor rulle dem tilbage.

I 2015 blev reglerne om netneutralitet, som også Danmark og EU støtter, indført. De sikrer mod, at internetudbydere kan blokere eller diskriminere internettrafikken. Samtidig fik bredbånd - altså internetforbindelser - status af et værktøj og kom dermed under FCCs regulering og dermed under netneutraliteten. Det har Ajit Pai forleden sagt, at han er uenig i. Men en føderal domstol fastslog i 2016, at netneutraliteten er i orden, hvorfor den nye FCC-chef ikke umiddelbart får let ved at ændre på det.

Derimod lukkede han i sidste uge en undersøgelse af de store mobilselskabers praksis med ikke at lade blandt andet streamingtjenester, som indgår i mobilabonnementerne, tælle med i de datamængder, som er en del af abonnementerne. Den tidligere FCC-ledelse antydede, at dette udelukker andre nettjenester og dermed kan forvride konkurrencen, fordi forbruget på konkurrerende musik-, film- og TV-tjenester bruger af datapakken. Ajit Pai slog dog fast, at disse tjenester er populære hos kunderne, især i husstande med lave indkomster, og mobilgiganten AT&Ts topchef, Randall Stephenson slog forleden fast på et investormøde, at AT&T vil køre fuldt frem med sine tjenester i forventning om, at der ikke pilles ved dem fra myndighedernes side.

»Fremover vil FCC ikke fokusere på at nægte amerikanerne gratis data,« sagde Ajit Pai.

Snapchat: Det kan ødelægge forretningen

Demokraterne i den amerikanske kongres har allerede meddelt, at de agter at kæmpe imod en svækkelse af netneutraliteten.

»Nøglen her er, at det allerede er blevet afprøvet i retten, og at retten opretholder det. Ajit Pai er intelligent og genial, men han står ikke på forbrugernes og den offentlige interesses side,« siger Anna G. Eshoo, der er demokratisk kongresmedlem.

Den populære billedbeskedtjeneste Snapchats ejer, Snap, advarede i sidste uge i sit børsprospekt forud for en forestående børsnotering om faren ved at pille ved netneutraliteten.

»Hvis FCC, Kongressen, EU eller domstolene ændrer på disse åbne internetregler, vil mobilselskaberne kunne begrænse vores brugeres mulighed for at tilgå Snapchat eller gøre Snapchat til et mindre attraktivt alternativ til vores konkurrenters tjenester. Hvis det sker, vil vores forretning blive alvorligt ramt,« hedder det.