Ny bundrekord for bilsalg

Vesteuropas største bilmarked fortsætter med at falde. December 2008 blev den dårligste julemåned nogen sinde.

Foto: Volker Hartmann, AFP/Scanpix. Selv om de tyske motorveje fortsat er køramte, falder bilsalget massivt i Danmarks sydlige naboland.
Læs mere
Fold sammen
For andet år i træk er Vesteuropas største bilmarked faldet til bundrekord.

Den tyske motororganisation KBA har gjort op, at antallet af nye indregistreringer i december faldt med 6,6 procent i forhold til december 2007, hvor der i forvejen var sket et fald på hele 20 procent sammenlignet med et år tidligere. December 2008 er dermed den dårligste december nogen sinde og løftes kun en anelse i vejret af, at der i år var to ekstra arbejdsdage, fordi julen faldt, som den gjorde.

Dermed er der kun blevet indregistreret 3,09 millioner køretøjer i 2008.

Mange flere små biler solgt

Miljøforkæmpere kan derimod glæde sig over, hvilke biler der faktisk blev solgt og indregistreret. De mindste af dem - mærker som Smart ForTwo, Renault Twingo og Fiat 500 - solgte nemlig hele 18 procent flere i hele 2008 end året før. Det betyder mindre udledning af kultveilte for gennemsnitsbilen, faktisk et fald på 2,9 procent, oplyser KBA ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Hårdest ramt var japanske Toyota. Der blev kun solgt halvt så mange Toyota-biler i december 2008, og for hele året har Toyota måttet notere sig et fald på 27 procent.I USA, som er verdens største bilmarked, faldt salget med tre millioner biler til blot 13,2 millioner køretøjer. Det er det dårligste salg siden 1992 og det kraftigste fald siden 1974.

I Japan blev der i december solgt 22 procent færre biler sammenlignet med for et år siden. Derfor lukker Toyota for første gang nogen sinde alle 12 fabrikker i Japan i 11 dage i februar og marts, så de allerede producerede biler kan nå at blive solgt.