Ny bølge: Mobilt bredbånd på statens regning

Næste bølge af medarbejderbredbånd finansieret over skattebilletten bliver trådløst. Det satser alle teleselskaber på og venter at lancere en løsning med skattebegunstiget 3G som alternativ til fastnettet. Statens udgifter til bredbånd udgjorde sidste år 300 millioner.

Få bredbånd med overalt og få skattevæsenet til at punge ud. Det populære fryns til danskerne i form af skattebegunstiget bredbånd i det kendte bredbånd over fastnettet breder sig nu til mobilnettet. Det skriver Berlingske Business.

Bredbånd over mobilnettet gør en bærbar computer helt uafhængig af telefonstik og hotspot, og det tænder indkøberne i danske virksomheder, viser de første erfaringer fra mobilselskabet »3«.

- Vi oplever mange forespørgsler på det fra erhvervskunderne, for med mobilt bredbånd slipper medarbejderne på at vente flere uger på at få sat løsningen op, lover pressechef Stine Green Paulsen.

I dag er »3« eneste selskab med bredbånd over 3G-nettet i form af såkaldt HSDPA, der er mobilt bredbånd. I hastighed svarer det til en gennemsnitlig bredbåndsforbindelse i hjemmet gennem TDCs kobberledninger, og »3« mærker nu interessen.

- Vi har i dag erhvervskunder, som tilbyder dette til medarbejderne over skattebegunstigede ordninger, og vi venter stor vækst her, siger Stine Green Paulsen.

Tavse TeliaNæste bølge bliver mobilt bredbånd. Det er stadig i sin vorden, men i takt med, at salget af bærbare computere ventes at eksplodere de næste fem år, ifølge tal fra IDC Nordic, forventes mobilt bredbånd at blive ganske udbredt.

Hos svenske Telia er der ingen tvivl. Dette marked skal udnyttes.

Telia lancerer 3G senere i år og går direkte i gang med højhastigheds 3G, altså HSDPA. Telia er svære at få ord ud af omkring lanceringen, men pressechef Anders Monrad Rendtorff, siger:

- Medarbejderbredbånd indgår bestemt i vores planer i forbindelse med lanceringen, for det ville være helt oplagt.

Mobilt bredbånd, HSDPA, fungerer ved indstikskort eller eftermonterede kort på den bærbare computer. Herefter er den bærbare computer på nettet, hvis man er et sted med fuld dækning af 3G ved højeste hastigheder.

Det er man ikke alle steder endnu, men i takt med, at Telia, TDC og Sonofon lancerer bredbånd over 3G-nettet, vil det mobile alternativ stå klarere for virksomhederne og der vil være noget at vælge imellem i forhold til fastnettets ADSL.

Kunsten for TDC og Sonofon er at håndtere denne udbredelse, da begge selskaber har store investeringer i fastnettets ADSL samtidig.

- Det er et interessant marked, som vi er klar til, hvis det viser sig, at kunderne vil have det. Vi kan ikke tillade os at fokusere ensidigt på fastnettet, hvis det er det her, kunderne vil have, siger Nikolaj Due, pressechef i TDC. TDC lancerer, ganske som Sonofon og Telia, super 3G i år.

Stort markedDe seneste tal fra Skat viser, at staten pungede 300 mio. kr. ud til bredbånd i 2005, og da tallene både er konservativt sat samt fra forrige år, er udgiften for staten formentlig voldsomt meget højere nu. Dels sælger teleselskaberne bredbånd med arme og ben på disse ordninger, dels er Telia kommet på banen med endnu et tilbud.

Klik her for at læse mere på Business.dk