Ny bestyrer til dansk Internet søges

Opgaven med at holde styr på foreløbig 870.000 danske Internet-adresser er klar. Interesserede har fire måneder til at overveje tilbuddet.

ARKIVFOTO: Bjarke Carlsson er IT - medarbejder i Furesø kommune. Her på arbejde i serverrummet i gang med Værløse Kommunes gamle server. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Der skal findes en ny bestyrer af alle de danske Internet-adresser.

IT- og Telestyrelsen under Videnskabsministeriet beder nu interesserede om at byde ind. Det skal ske senest 1. april, og et vigtigt mål er, at det fortsat skal være billigt at købe en dansk netadresse. Det koster i dag 45 kroner om året.

I dag står DK Hostmaster for administrationen af alle Internet-adresser med »efternavnet« .dk. Dem er der 871.238 af, og det er 8.500 flere end for en måned siden.

DK Hostmasters opgave er at sikre, at danske netadresser virker, ved at vedligeholde den »telefonbog«, som ligger bag. Når man skriver en netadresse, f.eks. www.business.dk, sker der nemlig et lynhurtigt opslag i et centralt register. Heraf fremgår, at alt materialet, som skal vises på netsiden, ligger på en bestemt server, som har en bestemt IP-adresse, en slags CPR-numre for computere. Dermed ledes den besøgende automatisk hen til den rigtige netside, som nu dukker frem på skærmen.

»Telefonbogssystemet« gør det lettere at skifte Internet-udbyder. Brugerne skal nemlig blot fortsætte med at skrive f.eks. www.business.dk. De bliver blot ledt hen til den nye Internet-udbyder, hvorefter netsiden dukker frem på skærmen.

DK Hostmaster holder også styr på ejerne af de enkelte netadresser og opkræver den årlige afgift for at eje en bestemt netadresse. Organisationen har godt tyve medarbejdere og er etableret i 1999. DK Hostmaster ejes 100 procent af foreningen Dansk Internet Forum (DIFO), som fastlægger de overordnede mål og vilkår for den danske del af Internet.

Læs mere:

IT- og Telestyrelsen: Udbud over administrationen af Internet-domænet .dk