Ny begmand til DONG

Landets højeste konkurrencemyndighed har for anden gang slået fast, at DONG har snydt med elpriserne.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Konkurrenceankenævnet har afsagt en kendelse, der fastslår, at Elsam - i dag DONG - kunstigt skruede elpriserne op i 2005 og første halvår 2006 i Vestdanmark. Kendelsen er netop offentliggjort.

Ankenævnet har allerede afgjort en lignende og stort set identisk sag for 2003 og 2004, som DONG ligeledes tabte. Frem til den 1. juli 2006 var en række regionale elselskaber ejere af Elsam. Siden har Elsam været ejet af DONG Energy.

Konkurrencerådet afgjorde i slutningen af 2005, at Elsam havde overtrådt konkurrenceloven ved at opkræve urimeligt høje elpriser i 2003 og 2004. som Elsam ankede til Konkurrenceankenævnet. I slutningen af 2006 stadfæstede nævnet rådets afgørelse med, at Elsam/DONG havde havde overtrådt konkurrenceloven. I juni 2007 slog Konkurrencerådet fast, at Elsam og DONG havde misbrugt deres dominerende stilling på elmarkedet i Vestdanmark til at opkræve overpriser, dvs. også denne gang urimeligt høje elpriser, i 2005 og og 2006. Og det bliver nu stadfæstet med Konkurrenceankenævnets kendelse, men dog undtaget anden halvår af 2006.

DONG Energy er uenig i den metode, som myndighederne har anvendt til at vurdere, om Elsams prisindmeldinger har været for høje.Selskabet mener blandt andet ikke, at den lever op til de krav, som EU-praksis stiller i sådanne sager. Derfor anker DONG Energy dagens afgørelse fra Konkurrence-ankenævnet til Sø- og Handelsretten for perioden 1. januar 2005 til og med 1. halvår 2006.

»Det er svært at forstå, at det skulle være i strid med konkurrencereglerne, at Elsam har tilbudt markedet en elproduktion til priser, som ligger under priser i nabolandene. Herudover taget i betragtning at Elsam har handlet i overensstemmelse med den aftale, som de havde indgået med Konkurrencerådet,« siger DONG Energys administrerende direktør Anders Eldrup.

Kræver 4,4 mia. kr.

I kølvandet på DONGs opsigtsvækkende opgør med konkurrencemyndighederne har handelsselskaberne Energi Danmark, Scanenergi, OK og Nordjysk Elhandel sammen med cirka 1200 virksomheder elselskaber og kommuner fra Jylland og Fyn ved Sø- og Handelsretten stævnet DONG. Sagsøgerne kræver en erstatning på 4,4 milliarder kr.

De mange penge mener sagsøgerne, at DONG har opkrævet på forkert grundlag ved at udnytte sit markedsmonopol til at presse elpriserne i vejret.