Ny bank går til angreb: Her kan du parkere nogle af dine penge uden negativ rente

Hos den digitale bank Lunar kan danskere have op til en kvart million kroner stående uden at blive ramt af negativ rente. Der er ikke krav om NemKonto.

 
Guide: Her er fem veje uden om minusrenterne i banken. Video: August Bang, Kenneth Holm-Dahlin. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En ny bank i klassen fisker efter danskernes kontante formuer med et tilbud, som skiller sig ud fra mængden.

Du kan slippe for at betale negative renter af beløb op til 250.000 kroner, hvis du sætter penge ind i den digitale bank Lunar, selvom du ikke har en NemKonto hos banken.

Langt de fleste banker kræver ellers, at du skal betale negativ rente fra første krone, hvis du ikke har en NemKonto hos dem.

Tilbuddet fra Lunar, der blev stiftet i 2015, kommer i en periode, hvor en lang række banker har sænket deres grænse for, hvornår private kunder skal betale for at have penge stående i banken.

Hos blandt andet Danske Bank, Nordea, Jyske Bank, Sydbank og Spar Nord skal privatkunder fremover betale en rente på 0,6 procent, hvis de har indlån for over 100.000 kroner, mens privatkunder i Arbejdernes Landsbank skal betale en rente på 0,5 procent på beløb, der overstiger samme grænse.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) har kaldt bankerne for »grådige«, fordi de har sat deres grænse så langt ned.

Den digitale bank Lunar gør det omvendte af de traditionelle banker og giver kunderne en rente på 0,5 procent af op til 50.000 kroner resten af 2021. Det vil sige cirka 170 kroner for resten af året.

»Vi vil rigtig gerne have nogle flere kunder. Vi har en ambition om at øge vores kundebase, og det føles ofte, som om mange af de andre banker gerne vil af med kunderne. Det kan godt være, at banker taber penge på deres indlån. Til gengæld tjener de penge mange andre steder,« siger bankdirektør Peter Smith fra Lunar.

Hvor længe kan I garantere jeres kunder, at de ikke skal betale negative renter, hvis de har mindre end 250.000 kroner stående hos jer?

»Det ville være lidt åndssvagt, hvis vi gik ud med en melding og ændrede den dagen efter. Vores ambition er, at vi kommer til at holde fast i vores grænser i lang tid.«

Er det her ikke bare et reklamestunt for at lokke kunder til?

»Nej, vi synes grundlæggende, at det er helt forkert med negative renter til privatkunder. Vi mener ikke, at Simon Kollerup skal gribe ind i priserne, men han har nok en pointe i, at det grundlæggende er skadeligt for økonomien med negative renter til private kunder,« siger Peter Smith.

Det er dog ikke alle Lunar-kunder, der slipper for at betale negative renter. Er du privatkunde og har du over 250.000 kroner stående i banken, skal du betale negative renter på 0,6 procent af beløb, der overstiger den grænse. Er du erhvervskunde i banken, skal du allerede betale negative renter efter de første 25.000 kroner.

»Vi satte grænsen for erhverv i december på 25.000 kroner, før der beregnes negative renter. Erhvervskunder har ofte har andre muligheder for at placere sine penge end private. Til gengæld har vi ikke en rentemarginal, og det kommer der heller ikke. De små virksomheder og iværksætterne skal ikke belastes mere end nødvendigt,« siger Peter Smith.