Ny ballade om Googles skat

Googles seneste skattebetaling udløser kritik fra den britiske opposition.

Google betalte sidste år et milliardbeløb i efterskat, men årets skattebetaling er stadig ikke stor nok, mener den britiske opposition. Arkivfoto: Adian Dennis, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: ADRIAN DENNIS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Internetgiganten Google betalte i 2016 i alt 318 millioner kroner i skat i Storbritannien, men det svarer ikke til virkeligheden, lyder kritikken fra oppositionspartiet Labour.

Tallet fremgår af Googles egne skatteindberetninger, skriver BBC. Google omsatte i de tolv måneder frem til slutningen af juni 2016, som det forskudte skatteår dækker, for 1,03 milliarder pund (9 milliarder kroner) og havde et overskud før skat på 149 millioner pund (1,3 milliarder kroner). Af dem blev der betalt 36,4 millioner pund i skat (318 millioner kroner).

Google beskæftiger 3.000 ansatte i Storbritannien og udvidede sidste år bemandingen med 600.

Betalte kæmpe ekstraskat

Google fastslår, at selskabet betaler »al den skat, som vi er forpligtet til, i Storbritannien«.

Der er ekstra fokus på skatteindbetalingerne fra Google og andre multinationale selskaber efter afsløringer af, at de udnytter skattesystemerne og f.eks. overfører indtægter fra enkelte EU-lande til det europæiske hovedkontor i Irland, hvor selskabsskatten er lavere.

Det var det, som Apple fik et kæmpe skattesmæld på fra EUs konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, der har krævet, at Apple betaler 100 milliarder kroner tilbage som efterskat.

Google selv indvilligede sidste år i at betale 130 millioner pund i ekstra skat i Storbritannien - et beløb, som ifølge en række politikere slet ikke var stort nok i forhold til gigantens indtjening. Der var tale om penge ophobet siden 2005, og som myndighederne havde brugt seks år på at gennemgå.

Skyggefinansminister: »En national skændsel«

Labours skyggefinansminister, John McDonnell, som tidligere har kritiseret Googles skattebetalinger, er fortsat kritisk.

»Det er en national skændsel, at Google ved at bare blot 36 millioner pund i skat kan have en effektiv skatteprocent, der ligger lavere, end hvad mange arbejderfamilier i vores land har,« siger han.

EU er i færd med at stramme skatteregler for multinationale selskaber, således at der skal afregnes i det land, hvor indtægterne stammer fra.