Ny APM-terminal holdt planen

APM koncernen har åbnet en ny containerterminal til dybtgående skibe i Marokko. Både tidsplanen og budgettet er blevet holdt i milliard-projektet.

APM Terminals, der er datterselskab af A.P. Møller - Mærsk, åbner en containerterminal i Tanger i Marokko, meddeler A.P. Møller - Mærsk. Der er tale om en terminal til skibe, der går på dybt vand.

- Med en strategisk placering på en af verdens vigtigste shipping-åre, vil terminalen være en helt ny port til import og eksport på verdensmarkederne, skriver A.P. Møller - Mærsk i pressemeddelelsen.

Bygningen af terminalen har allerede skabt 300 arbejdspladser, og der ventes at være yderligere 700 nye arbejdspladser ved udgangen af året. 98 pct. af de nye stillinger ventes besat af marokkanere. Terminalen er en del af Marokkos største infrastruktur-projekt, hvor der også bygges nye veje og jernbaner, for at binde det hele sammen.

Terminalen er opført i samarbejde med Akwa Group, men selskabet, som står bag den, Maersk-Akwa, er dog for 90 pct.'s vedkommende ejet af A.P. Møller - Mærsk.

Tilbage i begyndelsen af 2005 skrev arabiske medier, at Maersk-Akwa havde indgået en aftale med Tangier Meditarranean Special Agency om koncession på den første Tangier Med containerterminal. Med koncessionen forpligtede Maersk-Akwa sig til at investere 120 mio. euro (knap 900 mio. kr.) over de kommende to år i opbygning og vedligeholdelse af terminalen. Den gang var det ventet, at investeringen ville stige til 150 mio. euro i 2010, hvortil kommer månedlige betalinger for brug af terminalen. Samtidig forpligtede koncessionshaveren sig til at bruge en stor del af terminalkapaciteten, der er på 1,5 mio. teu. Koncessionen løber i 30 år.

Og både tidsplan og budgettet har holdt, siger direktør for APM Terminals Tangier, Etienne Rocher, til RB-Børsen.

- Vi har holdt budgettet, og investeringen kommer ikke over de 150 mio. euro, fortæller han.

Først til oktober vil terminalen, som er en dybvands containerterminal, stå klar med sin fulde kapacitet. I første omgang er det kun halvdelen, der er åbnet, og Maersk Line er den eneste kunde.

- Maersk Line er vores første kunde, men vi venter at få flere kunder, som ikke er Mærks-ejede. APM Tanger ligger lige ud til Gibraltar-strædet, hvor mange ruter kommer forbi. Det gælder både øst/vest og nord/syd, og vi har talt med mulige kunder, som har vist meget stor interesse, siger Etienne Rocher og tilføjer, at der forhandles i øjeblikket.

Den nye terminal i Tanger er konsekvensen af flere ting. De marokkanske myndigheder er i færd med et større infrastruktur-projekt, der ud over havnen også omfatter jernbaner og veje dertil. Desuden er der efterspørgsel til en ekstra terminal, da verdenshandlen vokser og vokser, og der med Gibraltar-strædet er tale om en meget strategisk beliggenhed. Endelig er der det forhold, at APM Terminals nærmeste terminal - i Algeciras på den spanske sydkyst blot få kilometer væk - er ved at nå kapacitetsgrænsen.

RB-Børsen