Ny Android med nougat klar til telefonerne

Verdens mest brugte mobilsoftware bliver nu opdateret - men ikke hos alle.

I den nye Android 7 kan man have flere vinduer fremme samtidig (til venstre). Det er lettere at skifte mellem åbne programmer ved at bruge programvælgerknappen i nederste, højre hjørne (i midten), og man kan svare på notifikationer direkte, når man ser dem, uden først at skulle åbne programmet. Fotos: Google Fold sammen
Læs mere

Verdens mest udbredte styresystemt til mobiltelefoner, Android, er nu klar i sin nye version 7, og de første telefoner bliver i disse dage opdateret. Der kan dog gå lang tid, før Android Nougat, som den også kaldes, når ud til en bredere flok.

Blandt nyskabelserne i Android 7.0 Nougat er muligheden for at køre apps side om side på samme skærm, hvilket især bliver nyttigt på større mobilskærme og på tavle-PCer. Desuden leverer Android 7.0 en bedre batterisparefunktion, bedre muligheder for at kunne tilpasse hele udseendet, bedre sikkerhed og bedre håndtering af avanceret 3D-grafik. Man kan svare direkte på notifikationer uden at skulle åbne en app, og fremtidige opdateringer til Android vil kunne installeres, uden at telefonen skal genstartes. Selve styresystemet fylder også mindre end forgængerne.

Android nær verdensherredømmet

De første telefoner, som får del i opdateringen, er Nexus-serien, som Google selv står bag, om end telefonerne produceres af de store mobilproducenter for Google. Den første smartphone med Android Nougat vil være LGs V20-toptelefon, som kommer i handelen sidst i september.

Android nærmer sig verdensherredømmet på mobilmarkedet. Den seneste opgørelse fra april-juni fra analysehuset Gartner, der følger teknologimarkederne tæt, gør op, at 86,2 procent af alle smartphonetelefoner kom med Android fra fabrikkerne - en fremgang fra 82,2 procent for et år siden. Apples styresystem, iOS, som udelukkende bruges på Apples egne iPhone-telefoner, er nu nede på en andel på 12,9 procent mod 14,6 procent for et år siden, mens kun 0,6 procent af de nye smartphones kommer med Windows.

At der kommer en ny Android-udgave, betyder dog langtfra, at telefonerne bliver opdateret. For at skille sig ud i Android-mængden vælger mobilproducenter som Samsung, Sony, LG, Huawei, Lenovo m.fl. at tilpasse Android til deres telefoner. Hver gang en ny Android-version er klar fra Google og rulles ud til Googles egenproducerede Nexus-telefoner som den rene vare, skal de andre mobilproducenter i gang med at overføre alle tilpasningerne til den nyeste udgave. Det kan sagtens vare måneder, hvis ikke halve år, før de er klar, og flere lidt ældre telefoner kan slet ikke opdateres. Det samme gælder for den store mængde af tavle-PCer, der kører med Android. Også her må mange stige af, mens andre skal vente på tilpasningerne.

Mange får aldrig nyeste Android-udgave

Generelt er det de dyreste og nyeste telefoner og tavle-PCer, der opdateres, mens de billigere og ældre modeller sjældent opgraderes.

Ifølge Googles egne tal er det i dag kun 15 procent af alt Android-udstyr, der kører version 6 af Android, den hidtil nyeste fra sidste år, skriver britiske BBC. Til sammenligning er 80-85 procent af alt Apple-udstyr opdateret til nyeste udgave af iOS. Over 400 producenter bruger Android på deres udstyr.

Nougat-udgaven har været ude i test siden marts.

Android-versionerne har, ud over et tal, altid haft øgenavne med slik i for at gøre det nemmere for de fleste at huske. Hver ny version arbejder sig fremad i alfabetet. Version 6 var Marshmellow (på dansk: skumfidus), version 5 hed Lollipop (slikkepind), og version 4 var Kitkat.

Apple ventes at opdatere sit iOS-styresystem, som bruges på iPhone-telefoner og iPad-tavle-PCer, i september.