Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Næste udgave af Googles styresystem til mobiltelefoner og tavle-PCer, Android, er undervejs. Marshmallow eller Skumfidus bliver kælenavnet, og det vil bringe et nyt mobilbetalingssystem og fingeraftrykslæsning med sig.
Siden præsentationen i maj på Googles store udviklerkonference, Google I/O, har arbejdsnavnet på Android 6.0 været Android M, men nu er der et officielt kælenavn, som dermed fortsætter i slikverdenen, sådan som også de tidligere versioner af Android - senest Lollipop og før da KitKat - har gjort brug af, så det er lettere at huske frem for et tal. Marshmallow ventes klar i løbet af efteråret.
Goddag til Android Pay og mere kontrol
Softwareopdateringen vil byde på Android Pay, som er en ny udgave af Googles betalingstjeneste, og som kan bruges til at betale med i både applikationer og i virkelige butikker. Android Pay skal konkurrere med bl.a. Apple Pay og Samsung Pay.
I Marshmallow kan man ved at holde den store knap på telefonen nede kalde den digitale assistent Google Now frem og få, hvad der beskrives som »nyttige oplysninger« ud fra, hvad man foretager sig netop nu - alt fra, hvilke e-mails man læser, til at vide, hvilken tørretumbler man bruger.
Endelig vil brugerne få udvidet adgang til at styre, hvilke oplysninger de applikationer, som installeres, skal have lov til at læse på telefonen eller tavle-PCen, og om de f.eks. må kende ens geografiske placering eller må bruge udstyrets mikrofon.
Ventetid må beregnes
Omkring 80 procent af alle nye smartphonetelefoner leveres fra fabrikkerne med Android som styresystem, mens omkring 14 procent kommer med Apples iOS og to-tre procent med Microsofts Windows. Android er koblet tæt sammen med Googles mange nettjenester, som derigennem får stadig flere brugere, når nu programmerne allerede ligger på telefonerne.
Det er netop det, som EUs konkurrencekommissær, danske Margrethe Vestager, har sat en undersøgelse i gang af: om Google tvinger Android-mobilproducenterne - f.eks. Samsung, HTC, Motorola, Sony og LG Electronics - til at fremme Googles egne tjenester på telefonerne.
Den nye Android-version kommer ikke straks ud til en telefon nær dig. De mange mobilproducenter tilpasser typisk Android-softwaren til deres egne telefoner, og hver gang der kommer en ny grundudgave af Android, skal den igen tilpasses. Lige nu er det derfor kun omkring 18 procent af alle Android-brugere - på telefoner såvel som på tavle-PCer -, der anvender den lige nu nyeste Android-udgave, Lollipop. 73 procent kører stadig på de ældre versioner, KitKat og JellyBean, i modsætning til, når Apple opdaterer sig styresystem. Den nyeste udgave, iOS 8, som kom i september til iPhone-telefoner og iPad-tavle-PCer, ligger allerede på 85 procent af Apple-produkterne.
Apple ventes i øvrigt i begyndelsen af september at lancere både en ny iPhone-telefon og iOS 9 som opdateret styresystem.