Ny aftale om NemID skal på plads

Kontrakten om, hvem der leverer danskernes hovednøgle til det offentlige, står for at skulle fornyes. Samtidig er det lige på trapperne, at NemID kan bruges på alle mobiltelefoner og tavle-PCer.

Danskernes hovednøgle til det offentlige skal fornyes i 2017. Foto: Jonas Vandall Ørtvig Fold sammen
Læs mere

Danskernes hovednøgle til især det offentlige, NemID, er ved at være rusten og skal nu pudses op. Derfor bliver NemID, som lidt over fire millioner danskere i dag har og bruger, sendt i EU-udbud efter nytår.

»Den nuværende kontrakt om NemID udløber i 2017, så vi har faktisk travlt, fordi opgaven på grund af sin størrelse skal i EU-udbud. Dette udbud skal begynde i januar 2015, og så forventer vi, at der går et år med at forhandle aftalen på plads. Dernæst skal der være minimum et år til at flytte lidt over fire millioner danskere, 650.000 virksomheder og omkring 8.000 offentlige ansatte med medarbejdersignatur,« siger Lars Frelle-Petersen, direktør i Digitaliseringsstyrelsen under Finansministeriet, som har det overordnede ansvar for digitaliseringen af Danmark.

Trods forsinkelser i testningen er det stadig meningen, at NemID fra omkring 1. juli endelig også virker på alle mobiltelefoner og tavle-PCer. Teknikken bag NemID ændres nemlig, så det udskældte Java-program, som gang på gang har drillet, når det skulle opdateres, sættes på porten og kobles helt ud af NemID. I stedet vil alle de netsteder, som tager imod NemID, blive programmeret om, så man ikke skal have noget særligt installeret på sin PC, telefon eller tavle-PC. Det, der skal til rent teknisk (nemlig et såkaldt Javascript, som intet har med Java-programmet at gøre), ligger direkte på netsiderne. Det gør NemID direkte anvendelig på alt udstyr og på alle styresystemer.

En enorm opgave

NemID-brugerne skal ikke gøre noget som helst, blot afvente, at alle netsteder inden nytår er blevet gjort »Java-frie«. NemID drives i dag af bankerne, men kontrakten udløber i 2017.

»Der er stor enighed mellem Digitaliseringsstyrelsen og bankerne om, at vi gerne vil drive det i fællesskab. Det næste halve år skal vi i fællesskab finde den måde, som NemID-kontrakten skal udbydes på. Det offentlige har brugt omkring 250 millioner kroner over en årrække på at få NemID leveret fra Nets. Forventningen er naturligvis, at vi gerne vil have en billigere løsning. Bankerne vil nok mene, at den offentlige sektor er slippet billigt, men den digitale infrastruktur i Danmark har ændret sig meget, og behovene er nu meget anderledes, end da vi begyndte. Derfor er det et meget komplekst udbud,« siger Lars Frelle-Petersen.

Finansministeriet har i denne uge indgået aftale med kommunerne og regionerne om næste års økonomi. Heri er man enige om at fortsætte det tætte samarbejde om NemID.