Ny aftale køber B&O tid

Frasalget af Bang & Olufsens bilforretning skaber ro i den skrantende danske virksomhed i noget tid. Nu skal den fortsættende del begynde at skabe værdi.

Bang & Olufsens Automotive-afdeling i Struer, der sælger lydudstyr til bl.a. Audi, BMW og Aston Martin, er nu solgt til den amerikanske virksomhed Harmann for 1,2 mia. kroner. Foto: Henning Bagger Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bang & Olufsen køber sig tid med salget af bildivisionen Automotive til amerikanske Harman. Virksomheden skal nu finde en vej til, hvordan den sidste del af virksomheden bliver gjort sund og indrettet på en måde, så virksomheden på længere sigt kan overleve.

»Der er ingen tvivl om, at vi ikke ser den her transaktion som en sovepude. Vi ruller ærmerne op, og så går vi i gang med at bygge verdens bedste consumerforretning,« siger Tue Mantoni, adm. direktør i B&O.

Tirsdag tog han afsked med selskabets Automotive-division, der blandt andet sælger lydsystemer til bilmærker som Audi, Aston Martin, BMW og Mercedes AMG. Automotive-enheden, der udgør over 20 pct. af Struer-selskabets omsætning, bliver nu overdraget til den amerikanske højtalerproducent Harman for næsten 1,2 mia. kr. I de næste 20 år vil B&O få et årligt beløb, som afhænger af, hvor mange produkter Harman sælger. Aftalen har vakt stor jubel på aktiemarkedet, hvor B&O-aktien steg 28 pct. til kurs 64.

»Samarbejdet giver os ikke bare penge med det samme, men sikrer os også et kapitalindflow over de næste 20 år. Det er med til at stabilisere Bang & Olufsens langsigtede position,« siger Mantoni.

Alle medarbejdere i Automotive bliver overført til Harman. Den amerikanske virksomhed vil samtidig opnå rettighederne til som de eneste i bilindustrien at bruge Bang & Olufsen- og B&O Play-navnene.

»Vores Automotive er ti år gammel, og det lykkedes os tidligt at gøre det til et af verdens førende. Der har været stor interesse for den i markedet, og vi har valgt at arbejde sammen med Harman. Det skaber synergier, som gør at prisen bliver rigtig god for os samtidig med, at den er attraktiv for Harman,« siger Mantoni.

Salget sker som led i den store strategiske gennemgang, som virksomheden satte i gang før jul. Den medfører også, at den mindre lydteknologiske afdeling Icepower vil blive solgt fra. Når det er sket, skal B&O satse på det traditionelle luksusmærke Bang & Olufsen med TV og lydsystemer og det andet billigere B&O Play, der fremstiller transportable lyd som blandt andet høretelefoner.

»Vi skal blive ved at drive den innovation, som gør, at vi kan kombinere vores evner sammen med større teknologispillere,« siger Mantoni.

Han underskrev for nylig en aftale med Hewlett-Packard (HP) om at stå for opgaven med at optimere lyden i HP-computerne fremover. Den type aftale kan der blive flere af fremover.

Pensionskassen ATP, Danmarks største investor, har godt ti pct. af aktierne i den danske virksomhed. Her er der stor tilfreds med salget, men aktiechef Claus Wiinblad siger, at der fortsat ligger et betydeligt arbejde forude. Blandt andet i kernedelen AV-forretningen, hvor de dyre Bang & Olufsen TV og lydsystemer bliver solgt.

»Det ligner en rigtig god aftale. Det synes jeg helt ærligt. Man fokuserer på en renere forretning, hvor fokus er på slutbrugerne. Mens de på de øvrige ikke-kerneforretninger og på automotive-forretningen har fokus på en rolle som leverandør til andre virksomheder. Det er et snit, der giver masser af mening for mig,« siger Wiinblad.

Han glæder sig over den pris, som B&O får.

»Jeg synes, strukturen i salget ser god ud. Det virker som om, B&O får en rigtig god pris, og så er der mulighed for en attraktiv gevinst med fremtidige licensbetalinger, hvis Harman får nye kunder ind,« siger Wiinblad.

Pengene fra frasalget skal bruges til at betale gæld af og sikre, at de resterende forretningsområder kan vokse bedre. Mantoni siger, at han i august vil fremlægge en mere præcis plan for, hvordan de to eksisterende forretningsdele på sigt skal overleve. De sidste ni måneder har de to områder givet et driftstab på 280 mio. kr. De to områder omsatte for 1,6 mia. kr. i årets første ni måneder, mens Automotive og Icepowers salg lå på 475 mio. kr.

Den amerikanske virksomhed Harman, der overtager Automotive har næsten 18.000 ansatte og omsatte i fjor for ca. 42 mia. kr. Virksomheden, der er børsnoteret i New York, leverede sidste år lydsystemer til 25 mio. biler.