Ny afgift truer med at gøre dine elektroniske gadgets dyrere

En række organisationer advarer skarpt politikerne mod at opkræve penge til statskassen for al elektronik, der kan gemme data.

Det bliver fremover dyrere at købe f.eks. en iPhone, hvis politikerne vælger at lægge en ny afgift på alt elektronikudstyr, som kan gemme data. Arkivfoto: Andrew Gombert, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Andrew Gombert
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskerne risikerer højere priser på mobiltelefoner, spillekonsoller, tavle-PCer, musikanlæg, fladskærmsfjernsyn og kameraer, hvis politikerne indfører den nye afgift på hukommelseskort, som Kulturministeriet arbejder på.

Det får en række organisationer til at tænde de røde advarselslamper og advare mod flere afgifter til statskassen.

»En ny, skjult teknologiskat«

I IT-Branchen, der har omkring 400 danske IT-virksomheder som medlemmer, kalder direktør Birgitte Hass tanken om ramme alle enheder, der kan gemme data, for »en ny, skjult teknologiskat«.

»Det ville betyde, at forbrugerne, der allerede har betalt for deres musik og film gennem f.eks. streamingtjenester, skulle betale samme regning til kunstnerne, hver gang de købte en ny mobil, iPad, PC eller elektronisk dukke til børneværelset - uanset om de rent faktisk downloader musik eller film til disse enheder. Altså en helt ny afgift, der intet har med kompensation for lovlig, privat kopiering at gøre, men som vil ramme stort set alle, der køber elektroniske enheder,« siger hun.

Kulturministeriet er i gang med at revidere den såkaldte »blankmedieordning« - en afgift, som i sin tid - i 1993 med en opdatering i 2006 - blev indført og lagt på tomme VHS-videobånd, CDer og DVDer samt USB-nøgler, fordi man mente, at mange brugte dem til at brænde ekstra kopier af film og musik til f.eks. bilen eller sommerhuset. Dermed gik kunstnerne glip af de penge, som et ekstra salg af f.eks. en CD ville have indbragt dem. Afgiften er en del af ophavsretsloven.

Svenskerne betaler skat på deres iPhone

I sidste uge nedsatte de politiske medieordførere og kulturministeren et udvalg, som omkring sommerferien skal melde ud, hvordan afgiften skal være. Liberal Alliance foreslog i 2016, at afgiften blev afskaffet, fordi så mange i dag ser film og hører musik gennem streamingtjenester, altså over internetforbindelsen, i stedet for at købe fysiske plader og DVD-skiver.

I Storbritannien har man afskaffet opkrævningen, mens det svenske CopySwede sidste år besluttede at kræve 3,50 svenske kroner pr. gigabyte lagerplads på en mobiltelefon.

Hos Branchen Forbrugerelektronik (BFE), der repræsenterer elektronikproducenterne, advarer direktør Laila Kelp Rasmussen mod at gøre blankmedieordningen til en afgift på ny teknologi - og især mod at tænke over, hvad hun kalder »en gigabytemodel«,

»For et år siden blev en iPhone 6 solgt med en lagerkapacitet fra 8 til 128 gigabyte, mens en iPhone 7 i dag sælges fra 32 til 256 gigabyte. De svenske forbrugere skal derfor betale op mod 1.000 svenske kroner i afgift for en mobiltelefon, og afgiftsniveauet er sat betragteligt i vejret på bare et år,« siger hun.

DI: Forældet skat

Hun understreger, at kunstnere bør kompenseres for den lovlige privatkopiering, men at man skal huske, hvor mange der i dag forbruger musik og film via streamingtjenester i stedet, hvor man ikke lagrer materialet.

»Det er jo temmelig absurd, hvis forbrugerne skal betale skyhøje afgifter for en adfærd, de ikke har,« siger BFE-direktøren.

BFE og IT-Branchen er gået sammen om at forsøge at tale politikerne fra at indføre den nye afgift.

Også i Dansk Industri er der bekymring over tankerne.

»Det virker helt urimeligt, at danskerne, som allerede betaler for deres musik og film gennem streamingtjenester, skal betale en ekstra afgift, når de køber en ny smartphone, tablet eller spillekonsol. Vi støtter selvfølgelig, at kunstnerne skal have betaling for deres værker, men det sker jo allerede gennem licenser hos Spotify, Viaplay og YouTube samt de andre streamingtjenester. I stedet for at pålægge alle danske forbrugere en ny teknologiafgift kan man overveje at afskaffe den oprindelige ordning med de løse lagringsmedier, da den er forældet,« siger direktør Adam Lebech fra DIs brancheorganisation for IT og tele, DI Digital.

Han opfordrer ligesom BFE og IT-Branchen til at få kortlagt, i hvilken grad danskerne reelt privatkopierer.