Nunaminerals tror på snarlig redning

Regnskabet fra kriseramte Nunaminerals har gode nyheder med sig, da ledelsen i selskabet nu tør tro på en redning.

Nunaminerals fører i øjeblikket forhandlinger med det britiske selskab Greenland Mining Management, som er interesseret i at overtage det kriseramte mineselskab. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nunaminerals
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det har været udskudt flere gange, men sent onsdag kom det. Årsregnskabet for 2014 fra det kriseramte grønlandske mineselskab Nunaminerals, der siden midten af maj har været i betalingsstandsning. Men regnskabet har gode nyheder med sig, da ledelsen i selskabet nu tør tro på en redning.

Nunaminerals fører i øjeblikket forhandlinger med det britiske selskab Greenland Mining Management, som er interesseret i at overtage det kriseramte mineselskab. Der er dog endnu ikke fundet en afklaring, men parterne virker positivt stemte.

Greenland Mining Managements forslag er blandt andet at tilføre selskabet 10 mio. kr. gennem en kapitalforhøjelse, hvilket samtidig vil sikre det britiske selskab en ejerandel på 85 pct., mens de eksisterende Nunaminerals-aktionærer vil sidde på de sidste 15 pct.

Derudover tilbyder Greenland Mining Management (GGM) at betale nogle kreditorer fuldt ud. Det gælder dog ikke Grønlandsbanken, som har sikkerhed i Nunaminerals ejendom, og derudover Greenland Holding, Kores, Grep, ledelsen, bestyrelsen og advokatfirmaet Gorrissen & Federspiel.

Med disse kreditorer vil der i stedet blive forhandlet en betaling over en treårig periode, og hvis ikke det lykkes at nå til enighed, vil det britiske selskab forsøge at tilbyde en anden løsning, hvor betalingen finder sted over en længere årrække.

Det er Greenland Mining Managements plan, at Nunaminerals blandt andet skal bruges i forbindelse med opkøb af minevirksomheder uden for Grønland.

- GMM har til hensigt, at det rekonstruerede selskab vil blive anvendt i forbindelse med opkøb af minevirksomheder i udlandet med betydende mineproduktion samt virksomheder fra andre brancher. Det er dog GMM's hensigt, at mineprojekter i Grønland fortsat vil forblive kerneinteresser for det rekonstruerede selskab, skriver Nunaminerals i sit regnskab.

Derudover foreslår Greenland Mining Management, at der bliver lavet "væsentlige ændringer" i Nunaminerals' ledelse, og at aktien bliver slettet på fondsbørsens observationsliste og atter kommer i handel.

Trods de mange forslag og planer erkender Nunaminerals, at det ikke er sikkert, at selskabet klarer skærene.

- Hvorvidt de nuværende bestræbelser på at redde selskabet vil føre til en endelig løsning er fortsat usikkert. Hvis der ikke findes en løsning, er det overvejende sandsynligt, at selskabet indgiver konkursbegæring. Ikke desto mindre er det bestyrelsens vurdering, at det er overvejende sandsynligt, at rekonstruktionen vil blive gennemført, skriver Nunaminerals.

Forslagene fra Greenland Mining Management skal drøftes på en generalforsamling, som efter planen bliver afholdt i slutningen af november.

Selve årsregnskabet for 2014 var som ventet præget af store underskud for Nunaminerals. Driftsresultatet, EBITDA, gav et minus på 3,1 mio. kr. mod et minus på 5 mio. kr. året før. Af- og nedskrivninger på hele 81,5 mio. kr. betød, at underskuddet på bundlinjen lød på 87 mio. kr. I 2013 var underskuddet på 60,7 mio. kr.