Nu vokser Aarhus ud i havet

I dag starter en flere tusinde kvadratmeter stor udgravning i det centrale havnebassin i Aarhus, der i 2014 skal danne fundamentet for mere end 2.500 studerende på Navitas.

Overblik over Navitas fra sydøst. Byggeriet starter mandag. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En stjerneformet gigantbygning til en pris af omkring 700 mio. kroner, bliver den første af to store "bastioner", der udgør den første udbygning mod øst nogensinde af den jyske hovedstad. I dag går arbejdet i gang.

- Nu begynder havnefronten for alvor at ændre sig. Med Navitas vokser Aarhus ud i vandet, og bygningen kommer til at blive et vigtigt bindeled mellem den eksisterende bymidte og det nye havneområde, fortæller Niels Christian Sidenius, formand for styregruppen for Navitas, i en pressemeddelelse om projektet.

Læs også:

Gigantiske Aarhus-planer er en håndværkerdrøm

Ny færgeterminal i Aarhus

Det er Ingeniørhøjskolen i Århus, Aarhus Maskinmesterskole og INCUBA Science Park, der står bag opførelsen af Navitas. I 2014 vil mere end 2.500 studerende, undervisere, forskere og en række virksomheder få deres daglige gang her og sætte sit præg på livet i den nye bydel.

At bygge en ø

For at realisere udbygningen i vandet skal der etableres en ø i havnebassinet.

I løbet af de næste 4-5 måneder vil en 700 meter lang spunsvæg blive etableret i op til 18 meters dybde. Den skal danne en vandtæt afgrænsning af den Nordlige Bastion, som øen hedder, og fyldes op med 60.000 m3 jord. Først derefter kan byggeriet over havets overflade gå i gang.

De efterfølgende byggearbejder stiller med sin spændende arkitektur også særlige krav til udførelsesteknikkerne. Der skal anvendes 33.000 m3 in situstøbt beton og ca. 4.000 betonelementer til de bærende konstruktioner for at skabe de nødvendige kvadratmeter.

- Det er et komplekst anlægsarbejde, der starter nu. Det skyldes dels, at funderingsarbejderne skal udføres under påvirkning af et stort grundvandstryk, dels at undergrunden i Østjylland består af tertiært ler. Det kræver nogle avancerede beregningsmodeller at beskrive og forudsige, hvordan jorden vil opføre sig i samspil med konstruktionerne, siger projektchef Mogens Hansen fra entreprenørvirksomheden E. Pihl & Søn A.S. 

Knudepunkt for energiteknologi

I forbindelse med Navitas etablerer Aarhus Kommune desuden et underjordisk offentligt parkeringshus med plads til 450 biler samt et stort trappeanlæg på Bastionens sydside, der går helt ned til vandoverfladen. Her kan forbipasserende dyppe tæerne og nyde udsigten mod syd.

 Navitas beskrives af folkene bag som en "arkitektonisk perle", der samtidigt skal fungere som et knudepunkt for energiteknologi.

- Vi forventer at tiltrække virksomheder, studerende og forskere fra hele verden. Navitas bliver et udviklingslaboratorium i international topklasse, og det skal være med til at sikre Aarhus en grøn førerposition. Energiteknologi har et enormt markedspotentiale. Hele verden venter på nye løsninger, der kan reducere vores CO2-udledning, siger Niels Christian Sidenius.

Navitas får 38.000 kvadratmeter med faciliteter til uddannelse, forskning og iværksætteri. Bygningen opføres som Energiklasse 1 med udgangspunkt i principperne for integreret energidesign. Det betyder, at bygningen tilpasser sig brugere og funktioner med det lavest mulige energiforbrug. Målet er at reducere energiforbruget med 50 procent i forhold til standardbyggeri.

Læs mere om projektet på www.navitas-park.dk

Fakta:

  • Konsortiet bag opførelsen af Navitas er Ingeniørhøjskolen i Århus, Århus Maskinmesterskole og INCUBA Science Park samt Aarhus Kommune.
  • Det er E. Pihl & Søn, der har totalentreprisen på byggeriet med rådgiverteamet: Arkitektfirmaet Kjaer & Richter A/S, Christensen & Co Arkitekter a/s. Marianne Levinsen Landskab og ALECTIA A/S. Rambøll Danmark A/S er bygherrerådgiver.
  • Byggeriet står færdigt i 2014 og kommer til at huse mere end 2.500 studerende, undervisere, forskere og iværksættere.
  • Navitas opføres sideløbende med Aarhus Kommunes kommende Multimediehus, der skal bygges på en lignende bastion.