Nu vil USA have Oliver Schmidt og fem andre VW-chefer på krogen

De amerikanske myndigheder rejste onsdag tiltalte mod seks topchefer fra Volkswagen i kølvandet på den gigantiske emissionsskandale. En af dem er Oliver Schmidt, der blev anholdt i Miami i weekenden.

Det såkaldte »mugshot«, som politiet i Miami har knipset af Oliver Schmidt efter anholdelsen i wekeenden. Fold sammen
Læs mere
Foto: HANDOUT

De multinationale selskaber er blevet kaldt ansigtsløse. Når de opererer på tværs af landegrænser, når de benytter skattely, forbryder sig mod lokal miljølovgivning eller bruger underbetalt arbejdskraft i et tredjeverdensland, så er det selskabet, der har fejlet, selskabet, som hæfter og betaler, og hvis der er et retsmøde, så er der en hær af advokater på vegne af selskabet.

I USA har man længe frygtet, at den velvoksne sag mod Volkswagen, der har gjort sig skyldig i omfattende snyd med bilers software, ville blive en af de ansigtsløse retssager. Men i weekenden lykkedes det noget overraskende at anholde Oliver Schmidt, en højtstående afdelingsleder hos den tyske bilfabrikant, som noget dristigt havde valgt at fejre nytårsferie i USA. Det fik man nys om hos forbundspolitiet FBI, der rykkede ud og anholdte den 48-årige tysker i lufthavnen i Miami, da Oliver Schmidt var på vej hjem.

Onsdag fulgte anklagemyndigheden så op ved at tiltale yderligere fem topchefer nuværende og tidligere topchefer fra Volkswagen foruden Oliver Schmidt.

»At vi i dag tiltaler seks højtstående ledere hos Volkwagen demonstererer, at det her ikke er bare er en papirsag. Ansigtsløse, multinationale selskaber begår ikke forbrydelser. Mennesker af kød og blod begår forbrydelser,« sagde vicejustitsminister Sally Yates ifølge Wall Street Journal.

De fem øvrige tiltalte opholder sig dog i Tyskland, og de amerikanske myndigheder vil forventeligt få vanskeligt ved at få udleveret dem.

Volkswagen har formelt erkendt sig skyldige i at have pillet ved i alt 11 millioner dieselbiler ved hjælp af snydesoftware, der fik køretøjerne igennem myndighederne kontroller. De seneste dage er den tyske bilgigant og de amerikanske myndigheder blevet enige om et forlig, der blandt andet betyder, at Volkswagen står til at skulle betale op mod 128 milliarder kroner til forbrugere og myndigheder i USA i et forsøg på at imødekomme de mange søgsmål, der allerede er blevet rejst ved domstole over hele USA.

Med tiltalen mod de seks topchefer synes det evident, at Volkswagen ikke slipper afsted med at hæfte som selskab, selvom topchef Matthias Mueller onsdag lød som en, der gerne så dén udgang på hele miseren.

»Volkswagen fortryder inderligt den opførsel, der har startet dieselkrisen,« lød det ifølge Wall Street Journal fra Matthias Mueller.

Oliver Schmidt ventes at blive fremstillet for en dommer i Miami senere torsdag