Nu tyvstarter julens elektronikfest

Europas største forbrugerelektronikmesse i Berlin afslører i denne uge, hvad der kan komme til at ligge under juletræet i rigtigt mange hjem.

Der udvikles konstant på alle fronter i elektronikbranchen. Her præsenterer tyske Siemens en vaskemaskine, der bruger aktiv ilt til at få dårlig luft ud af vasketøjet. Hold godt fast, for der kommer rigtigt meget mere i de kommende dage fra Europas største forbrugerelektronikmesse i Berlin, IFA. Foto: Rainer Jensen, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: RAINER JENSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

TV, lyd, smarte hjem, smartphonetelefoner, smarture, 3D-printere, kameraer, ultra-HD-film, biludstyr, robotter, telekommununikation, hårde hvidevarer, droner - det hele er her.

Der er alt udsolgt til Europas største messe for forbrugerelektronik i Berlin, og ifølge arrangørerne er der udsigt til både flere besøgende og et større udstillingsareal i de seks dage - fra 2. til 7. september -, hvor messen er åben. Mere end 155.000 kvadratmeter eller næsten 22 fodboldbaner dækker udstillingsarealet i de messehaller, der af nogen er beskrevet som »verdens største og dårligst designede konferencecenter«. 240.000 lagde sidste år vejen forbi.

IFA er normalt affyringsrampe for masser af nyt udstyr, fordi den vigtige julehandel nærmer sig, hvor mange teknologiproducenter henter op mod 30 procent af hele årets omsætning. Nogle af de 1.645 udstillere og producenter holder kortene tæt til kroppen, andre har allerede luftet, hvad de har med i posen.

IFA er Europas største forbrugerelektronikmesse med mere end 90 år på bagen. I denne og næste uge vil det vælde frem med nyt udstyr og forbedringer af alt det, som vi i forvejen kender. Arkivfoto: John MacDougall, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHN MACDOUGALL.

Kontrol med den store fladskærm

Fladskærmsfjernsyn er altid stort på IFA. Samsung, Sony, Philips, LG, Panasonic med mange flere ventes at slå på tromme for nye smart-TV med bedre billedkvalitet, både i form af opløsning i ultra-HD (som nogle producenter kalder 4K) og med billedforbedringsteknologien HDR, som gør farverne dybere og klarere. Men den tid, hvor TVet bare bliver tyndere og større, er forbi. Nu handler det om at gøre det enklere at betjene fjernsynet som kontrolpulten for alt det øvrige underholdningsudstyr, der er koblet på - trådløse højttalere, lydbarer og TV-bokse men også onlinetjenester, der via apps og fjernsynets internetforbindelse er tilgængelige på skærmen, så snart man har tegnet abonnement.

Egentlige lydanlæg, som sender musikken trådløst rundt i alle værelser, er der også fokus på, og flere producenter har digitale assistenter, der kan løse specifikke opgaver, når man taler til dem. Amazons højttalerlignende Echo er et eksempel på det - og, nej, ingen af dem forstår dansk.

De hårde hvidevarer - vaskemaskinen, tørretumbleren, ovnen, opvaskemaskinen m.fl. - får i voksende omfang internetforbindelse, så man kan fjernstyre dem. Det store fokus er dog på at få løst hverdagsopgaverne bedre, så tøjet tørres bedre, så tromlerne larmer mindre, og så man via en lille låge kan kaste en glemt sok ind uden at skulle standse vasken.

Det europæiske elektronikmekka åbner i denne uge i Berlin, og alt er i spil. Hårde hvidevarer som vaskemaskiner og køleskabe bliver også konstant udviklet. Her er det tyske Siemens' opstilling af sine nyheder. Foto: Rainer Jensen, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: A3464/_Rainer Jensen.

Smartphones og smarture i nye udgaver

IFA har aldrig været her, hvor de største lanceringer af nye smartphonetelefoner sker. Det betyder dog ikke, at der ikke er nyheder på vej. Sony ventes at afsløre nye flagskibstelefoner, måske en Xperia X Compact som lillebror itl den nye Xperia X, måske en Xperia Z6. Xperia Z5 og lillebroren Xperia Z5 Compact har fået flotte anmeldelser. LG kan være klar med sin næste buede telefon, G Flex 3, og måske er den nye toptelefon, V20 med B&O-lyd indbygget, med, selv om den først officielt præsenteres 6. september i San Francisco. Taiwanske HTC, som de seneste år har levet et stille og økonomisk presset liv, rygtes at kunne have en ny toptelefon, One A9, med.

Asus fortsætter med at udvikle sin Zen-serie af PCer og telefoner, sandsynligvis med en ny Zenfone.

Kinesiske Huawei plejer at satse bredt med både smarture, telefoner og tavle-PCer. Huawei, som herhjemme står for TDCs mobilnet, har haft succes med sin P9 og lillebror P9 Lite og er nu tredjebedst sælgende mobilmærke i Danmark efter Apple og Samsung med en ambition om at tage andenpladsen. Den nye Honor 8-telefon er lige kommet i USA.

Samsung har lige lanceret sin Galaxy Note 7 med digital pen og har fået bragende anmeldelser. På IFA ventes sydkoreanerne - verdens største mobil- og TV-producent - at være klar med tredje udgave af sit smartur, Gear 3, som skal sikre sig et forspring, inden Apple forventeligt 7. september præsenterer såvel en ny iPhone 7 som et nyt Apple Watch. Også Fitbit er på banen med nye smarture og fitnessarmbånd i nyt og smartere design. Og Motorola, som i dag ejes af Lenovo, forventes at stille med en opdatering af Moto 360-smarturet fra sidste år.

PCerne lever fortsat

PCerne lever stadig men udfordres af de såkaldte 2-i-1-computere, hvor skærmen kan tages af og fungere som en selvstændig tavlecomputer/tablet. Samtidig fortsætter selve udviklingen af tavle-PCerne, som peppes lidt op med bedre hestekræfter og bedre skærm men ellers i lang tid ikke har budt på nye og afgørende funktioner. De faldende priser gør dem dog fortsat attraktive at købe.

Kinesiske Lenovo - verdens største PC-producent - ventes at byde på nye bærbare PCer og en længe ventet Yoga Book-tavlecomputer med Android. Samsung menes også at have en ny Android-tavle-PC med, en Galaxy Tab S3. Acer fortsætter med nye, kraftige PCer i sin Predator-serie til de stadig flere, der spiller krævende spil - et område, som flere PC-producenter kæmper om at få fingrene i. Acers nye Predator 21 X er en 21 tommer stor bærbar med buet skærm.

IFA byder også indimellem på det uventede: nye dimser og dingenoter til formål, som man aldrig havde forestillet sig. Det kan ingen spå om på forhånd, man foretrækker at lade sig overraske på stedet.

Milliardhandeler bag kulissen

IFA, der begyndte som en radio-/TV-udstilling, er i dag Europas største forbrugerelektronikmesse og medfører samtidig en livlig handel. I 2015 blev der indgået ordrer for 4,35 milliarder dollars i løbet af messen.

Salget af forbrugerelektronik i Tyskland er gået 2,3 procent tilbage i 1. halvår af 2016, men navnlig salget af TV-produkter er steget, nemlig med 4,1 procent til 3,3 millioner fjernsyn, godt båret frem af europamesterskaberne i fodbold.