Nu stjæler hackere CO2 på nettet

En ny type forbrydelse har set dagens lys: Tyveri af CO2-kvoter via internettet. EU-Kommissionen vil derfor skærpe sikkerheden, efter at hackere i sidste uge angreb EU's registre over handel med CO2-kvoter.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hackerne bad med falske e-mail brugere af CO2-registrene om at logge ind på en ondartet webside og afsløre deres bruger-id og kodeord. Websiden så ægte ud, da den brugte EU-Kommissionens logo og typografi.

Netforbryderne havde et vist held med deres forehavende, oplyser EU-Kommissionen, men fastholder ikke desto mindre, at registrene stadig er sikre. EU blev alarmeret af Norge og Holland og bad straks medlemslandene tage deres forholdsregler.

Ifølge business.dk er en del af 250.000 stjålne CO2-tilladelser til en værdi af knap 24 millioner kroner dukket op i Danmark og Storbritannien. Ukendte personer har ved hjælp af røvede passwords stjålet CO2-kvoterne fra det tyske CO2-handelsagentur DEHSt, som er en del af det tyske miljøtilsyn.

Agenturets direktør, Hans-Jürgen Nantke, oplyser til nyhedsbureauet Bloomberg, at en del af de stjålne tilladelser er sporet til CO2-handelskonti i Danmark og Storbritannien, og at de tyske myndigheder arbejder på at få dem tilbage.

- Stjålne varer skal tilbageleveres, siger Hans-Jürgen Nantke.

Han vil dog ikke love, at de oprindelige ejere får præcis samme certifikater tilbage, som de fik stjålet. Hver udledningstilladelse har et unikt serienummer, men de har alle samme værdi.

EU har som det første område i verden indført et system for handel med CO2-kvoter. Virksomheder eller lande, der udleder for mange drivhusgasser, kan købe kvoter af andre, som har sparet på energien, og som derfor har overskud. Kvoterne handles ligesom aktier til gældende markedskurs.

/ritzau/